Οι καλλιεργητικές φροντίδες του Απριλίου


Mετά το τέλος του χειμώνα έρχεται εκείνη η μαγική εποχή που η φύση γεμίζει χρώματα, αρώματα και φυτά με νέο φύλλωμα.Στη καρδιά της Άνοιξης το μήνα Απρίλιο έχουμε πολλά να κάνουμε.
Αμπέλι
Το αμπέλι μας αυτό το μήνα έχει μια εντυπωσιακή πρόοδο εμφανίζοντας νέα γυαλιστερά φύλλα και ταχύ ρυθμό ανάπτυξης.Πρέπει όμως αυτή η νέα βλάστηση να προστατευθεί από δυο βασικές ασθένειες που προσβάλουν το αμπέλι αυτή την εποχή.Είναι το ωίδιο (χολέρα ) και ο περονόσπορος.Ταυτόχρονα τις καταπολεμούμε με 2 μυκητοκτόνα κάθε 12-15 ημέρες.Κολπάκι: Ψεκάζουμε πάντα απογευματινές ώρες.
Ελιά
Τον Απρίλιο οι ελιές μας έχουν δημιουργήσει την άνθος τους που ετοιμάζεται να ανοίξει από τα τέλη του μηνά μέχρι τις αρχές Μαΐου.Οι ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα σιγά σιγά τελειώνουν και τη θέση τους παίρνει ο ψεκασμός στο κροκιασμα.Ταυτόχρονα προσθέτουμε για να την προστατεύσουμε από έντομα (όπως πυρηνητρήτης ρυνχήτης βαμβακάδα κ.α.) ένα εντομοκτόνο.Κολπάκι: Ο ψεκασμός στο κροκιασμα γίνεται στο 10-15% του ανοίγματος των ανθέων με προσθήκη καρποδετικού και λίπασμα Βορίου.
Εσπεριδοειδή
Ήδη η νέα βλάστηση που έχουμε από τον προηγούμενο μήνα προχωρά καλά και τα μυρωδάτα άνθη τους έχουν κάνει αισθητή τη παρουσία τους.Προστατεύουμε τα φύλλα από τον φυλλοκνίστη και τον εριώδη αλευρώδη με ψεκασμούς κάθε 15 ημέρας με εντομοκτόνο.Κολπάκι: Για να πρασινίσουν γρηγορότερα τα νέα φύλλα χρησιμοποιούμε χηλικό Σίδηρο & ιχνοστοιχεία.
Καρποφόρα
Τα περισσότερα είδη καρποφόρων ολοκληρώνουν αυτό το μήνα το δέσιμο των ανθών τους και εμφανίζουν τη νέα βλάστηση.Προστατεύουμε τους μικρούς καρπούς από καρπόκαψα (σκουλήκι) με ένα εντομοκτόνο.Για τα γιγαρτοκαρπα κάνουμε τους τελευταίους ψεκασμούς για τη μαυρίλα (φουζικλάδιο)
Κηπευτικά
Καιρός λοιπόν μετά το οριστικό τέλος του χειμώνα να ξεκινήσουμε το δικό μας λαχανόκηπο.Καλλιεργούμε το έδαφος και το εμπλουτίζουμε με υλικά όπως:Κομπόστα, τύρφη, περλίτη και οργανική κοπριά καθώς επίσης με ένα ισορροπημένο λίπασμα.Αυτή την εποχή φυτεύουμε κολοκυθάκια, αγγουράκια, τομάτες, πιπεριές μελιτζάνες,φράουλες αλλά και φυλλώδη όπως μαρουλάκια, κρεμμύδι, ρόκα, αντίδια κ.α.Κολπάκι: Με το φύτεμα των νέων κηπευτικών σας προσθέστε στο λάκο τους μια χούφτα ζεόλιθο. Πατάτα
Η ανοιξιάτικη φύτευση της πατάτας φτάνει στο τέλος της.Φυτεύουμε τους κονδύλους σε βάθος 10-20 εκ. και απόσταση του ενός φυτού από το άλλο 20-30 εκ.Έχουμε προσθέσει στο χωράφι κοπριά ή ένα ισορροπημένο λίπασμα τύπου 15-15-15 σε ποσότητα 10-12 κιλά στα 100 τετραγωνικά μέτρα. Γι’ αυτές που είναι φυτεμένες ήδη τις προστατεύουμε από περονόσπορο ψεκάζοντας με ένα μυκητοκτόνο κάθε 13-15 ημέρες.Κολπάκι: Το μέγεθος του κονδύλου που θα μας δώσει ένα άριστο φυτό πρέπει να έχει το μέγεθος ενός αυγού.
Καλλωπιστικά φυτά
Τα καλλωπιστικά μας φυτά έχουν εμφανίσει τη νέα τους βλάστηση και θα δούμε πολλά έντομα να την εκτιμούν δεόντως όπως αφίδες (μελίγκρες) κάμπιες, ακρίδες κ.α. Τη προστατεύουμε με ένα εντομοκτόνο σύντομα.Στις τριανταφυλλιές μια άσπρη πάχνη μπορεί να καλύψει τα φύλλα (ωίδιο).Ψεκάζουμε μ’ ένα διασυστηματικό μυκητοκτόνο.Κολπάκι: Ψεκάζω για το ωίδιο 2 φορές σύντομα με επανάληψη σε 6-8 ημέρες.
Γκαζόν
Τον Απρίλιο το γκαζόν μας χαίρει άκρας υγειάς γι’αυτό φροντίζω τα ποτίσματα του να γίνονται συχνότερα και η λίπανση του τακτικά κάθε μηνά. Κάνω τις τελευταίες επανασπορές και ψεκάζω με μυκητοκτόνα αν χρειαστεί. Κολπάκι: Λιπαίνω με λιπάσματα που έχουν χαμηλό Άζωτο για να έχω μεστωμένο και πράσινο γκαζόν με λιγότερα κουρέματα,τύπου 10-7-14+ιχν. 12-12-17+ιχν κ.α.
πηγη http://www.ekriti.gr/
Τάσος Χαραλαμπής Τεχν.Γεωπονίας Σχολής Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών & Ανθοκομίας Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης 
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.