Πως φυτεύουμε κηπευτικα και οι αποστάσεις φύτευσης αυτων.



Διαθέτετε κάποιον κήπο ή σας περισσεύει χώρος στο μπαλκόνι ή στην ταράτσα σας ; Σας προτείνουμε να φυτέψετε τα δικά σας φυτα, τα οποία θα σας χαρίσουν χαρά και ευεξία.
Πριν φυτέψουμε οτιδήποτε, κομβικής σημασίας αποτελεί η προετοιμασία του χώματος
Οι εργασίες για την σπορά των κηπευτικών περιλαμβάνουν την αναζωογόνηση του εδάφους αν πρόκειται για καλλιέργεια στη γη . Με ένα σκαλιστήρι σκαλίζουμε το έδαφος στα πρώτα 10-30 εκατοστά και το ανακατεύουμε ώστε να το ελαφρύνουμε και να προσθέσουμε κάτι ενισχυτικό.

Ο εμπλουτισμός με βιολογική - οργανική ουσία θα μας επιφέρει τα μέγιστα αποτελέσματα παράγοντας καρπούς με έντονο άρωμα και γεύση. Αυτό θα το επιτύχουμε με την πρόσμιξη βιολογικών τροφών για φυτά, όπως χούμους , κομπόστ, κοπριά, ξηρή οργανική λίπανση.
Στο Γεωπονικο κεντρο Φραγκων 13 μπορείτε να προμηθευτείτε έτοιμο μείγμα από οργανικό φυτόχωμα καθως και βιολογικο λιπασμα για τα φυτα σας.
Αφού λοιπόν με μια φρέζα ή τσάπα, σκάψαμε το χώμα ώστε να γίνει αφράτο και να οξυγονωθεί, ανοίγουμε στο χώμα αυλάκια, στα οποία θα μεταφυτέψουμε τα φυτά μας. Κάθε φυτό όμως, πρέπει να τοποθετείται σε μια ελάχιστη απόσταση από το επόμενο, ανάλογα με το είδος του. Ομοίως μεταβάλλεται και η απόσταση αυλάκι από αυλάκι.

Ανάλογα με το είδος, πρέπει να τηρούνται οι παρακάτω αποστάσεις φύτευσης:



Γενικές συμβουλές:
- Δεν αφήνουμε ποτέ να ξεραθεί το φυτόχωμα των φυτώριων, το οποίο πρέπει να είναι καλά ποτισμένο πριν τη μεταφύτευση τους.

-Την καλοκαιρινή περίοδο, η καλύτερη ώρα για μεταφύτευση, είναι το απόγευμα.

-Κατά τη μεταφύτευση από το κυπελάκι στον κήπο, προσέχουμε ώστε να μη διαλυθεί η μπάλα του χώματος και μην καταστρέψουμε τις ρίζες ή σπάσουμε το φυτό.

-Το πολύ πότισμα κάνει κακό. Πριν φυτέψουμε τα φυτώρια καταβρέχουμε το χώμα.

-Ο λάκκος που ανοίγουμε για να φυτέψουμε το φυτώριο, δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερος από το μέγεθος της μπάλας του χώματος με τις ρίζες. 

-Το βάθος που φυτεύουμε τα φυτά, δεν πρέπει να είναι μεγάλο. Προσέχουμε ώστε όσο βάθος έχει το χώμα στο κυπελάκι, ελάχιστα μεγαλύτερο να έχει στον κήπο.

- Σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουμε το βλαστό με χώμα.

-Αφού ολοκληρωθεί η μεταφύτευση, ποτίζουμε τα αυλάκια, αποφεύγοντας τις υπερβολές σε μεγάλες ποσότητες νερού.

-Αποφεύγουμε να περπατάμε στον κήπο, εάν το χώμα είναι βρεγμένο. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα, να σκληραίνει το χώμα και να μην οξυγονώνεται επαρκώς.

Αφού τοποθετήσουμε τα φυτά στο έδαφος καλό θα ήταν να κάνουμε μια κάλυψη της καλλιεργητικής επιφάνειας με άχυρο με αποτέλεσμα να έχουμε προστασία για της ρίζες και μείωση της εξάτμισης του νερού σε μια εποχή με έντονο πρόβλημα.
πηγη http://www.organiclife.gr/ 

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.