Συγκομιδή Ελιάς: μερικές συμβουλές....


Είναι η εποχή που μαζεύουμε τις ελιές! Είτε πρόκειται για επιτραπέζιες ποικιλίες ελιάς είτε για ελαιόλαδο, η συγκομιδή αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στάδια της ελαιοκαλλιέργειας.

Εποχή συγκομιδής: Ποια είναι η κατάλληλη;
Για επιτραπέζιες ποικιλίες ελιάς, η συγκομιδή γίνεται μόλις ολοκληρωθεί η αύξηση του καρπού και αρχίζει να μαλακώνει η σάρκα του. Για τις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες ελιάς, η συγκομιδή ξεκινά όταν το χρώμα του ελαιόκαρπου γίνεται πράσινο-μωβ και σταδιακά σκουραίνει.

Συνθήκες συγκομιδής: Τι πρέπει να προσέχουμε!
Καλό είναι να αποφεύγουμε να συγκομίζουμε με βροχερό καιρό και με συνθήκες υψηλής υγρασίας, γιατί καθώς ραβδίζουμε τα ελαιόδενδρα, δημιουργούμε πληγές στα κλαδιά, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανάπτυξης μυκήτων και καρκίνωσης της ελιάς.
Δεν ξεχνάμε τον ψεκασμό με χαλκούχα διαλύματα, ο οποίος είναι απαραίτητος για την υγεία των δένδρων.

Μέσα συγκομιδής: Από το παραδοσιακό έως το σύγχρονο!
Ανάλογα τις συνθήκες μπορούμε να επιλέξουμε ραβδιά ή χτένια. Ένας παραδοσιακός τρόπος συγκομιδής, οικονομικότερος όλων αλλά και περισσότερο χρονοβόρος, ενδείκνυται για επιτραπέζιες ελιές καθώς δεν πληγώνεται πολύ ο καρπός, μπορούμε να τον μεταποιήσουμε και να μη χάσει την εμπορική του αξία.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και τα υπερσύχρονα μηχανικά μέσα συγκομιδής του καρπού της ελιάς, όπως αυτό του παλμικού ελαιοραβδιστικού X.QUATTRO CF με ανθρακονήματα ή και του ATRAX ELECTRIC 4. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε κορυφαίες αποδόσεις, γρήγορα και αποτελεσματικά.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε το X.QUATTRO CF

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε το ATRAX ELECTRIC 4

Για όσους μπορούν να επισκεφτούν το κατάστημα στη Θεσσαλονίκη (Φράγκων 13, κέντρο) και να έχουν την ευκαιρία να τα δουν από κοντά, όλα τα μοντέλα είναι διαθέσιμα προς επίδειξη.

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.