Σχεδιάστε τον κήπο των αισθήσεών σας


Οι συμβουλές που μας ζητούν συνήθως οι πελάτες μας αφορούν σε τεχνικά ζητήματα όπως ο τρόπος και ο χρόνος φύτευσης, τα κλαδέματα κλπ.
Πολλοί από τους πελάτες μας μάς ζητούν να τους δώσουμε συμβουλές του τύπου «Τι θα πήγαινε δίπλα σ’ ένα τοίχο ή στα κάγκελα» ή ακόμα «αν το τάδε χρώμα πάει μ’ αυτή την πέτρα» κλπ. Σ’ αυτή την περίπτωση οι συμβουλές που μπορούμε να δώσουμε δεν είναι τίποτε άλλο παρά … οι δικές μας ιδέες.
Καταλήγουμε λοιπόν στο εξής απλό συμπέρασμα: Οτιδήποτε θέλουμε να κατασκευάσουμε σ’ ένα κήπο, ακόμα και ο ίδιος ο κήπος, ξεκινάει από την «αρχική μας ιδέα» και εξαρτάται από το προσωπικό γούστο του καθενός.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω σκεφτήκαμε να δώσουμε μια σειρά από συμβουλές και ιδέες για να σας διευκολύνουμε στο σχεδιασμό του κήπου σας ώστε να χρησιμοποιήσετε στο χώρο σας, με τον καλύτερο τρόπο, τις 18 ποικιλίες τριανταφυλλιάς που σας προσφέρουμε.
ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
Ακολουθώντας λίγα και απλά βήματα, σε λίγο χρόνο και και μετά από σχετική προσπάθεια, θα μπορέσετε να δώσετε το δικό σας στυλ στον κήπο των ονείρων σας.
Η ιδέα μας στην αρχή πρέπει να υλοποιήσιμη, εύκολη και οικονομική. Παίρνουμε τα εξής υπόψη μας.
1.1. Το ανάγλυφο του εδάφους: Αν χρειαστεί να δημιουργήσουμε επίπεδα, προσβάσεις και περάσματα και να κάνουμε τις απαραίτητες χωματουργικές εργασίες.
1.2. Λαμβάνουμε υπόψη μας και τα άλλα στοιχεία που υπάρχουν στο χώρο μας όπως κτίρια, πισίνες, γκαράζ, τα υπάρχοντα φυτά ιδίως τα δέντρα.
1.3. Τα περάσματα: θα μας επιτρέψουν να ενώσουμε τα διάφορα μέρη του κήπου μας ώστε να γίνει όσο το δυνατό πιο λειτουργικός, σύμφωνα πάντα με την "αρχική μας ιδέα".
Τοποθετούμε στο χαρτί (καλύτερα σε ένα τοπογραφικό σχέδιο) όλα τα παραπάνω και συνεχίζουμε το σχέδιο μας τοποθετώντας νέα στοιχεία (δείτε παρακάτω):
1.1. ΟΙ ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ. Σχεδιάζουμε και τοποθετούμε τυχόν νέες κατασκευές που θα κάνουν ομορφότερο και λειτουργικότερο τον κήπο μας όπως πέργκολες, αψίδες, λίμνες, γκαράζ, εργαλειοθήκες , πισίνες, υπαίθριους φούρνους, μπάρμπεκιου κλπ.
1.2. ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ: Σχεδιάζουμε και τοποθετούμε νέες προσβάσεις ανθρώπων, αυτοκινήτων ή μηχανημάτων στα διάφορα μέρη και κατασκευές.
1.3. ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ: Σχεδιάζουμε και τοποθετούμε νέα δίκτυα, κυρίως αναμονές για την άρδευση και γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος για φωτισμό κλπ.
1.4. ΤΑ ΨΗΛΑ ΔΕΝΤΡΑ: Τοποθετούμε απαραίτητα σε διάφορες θέσεις ψηλά δέντρα που θα μας χαρίσουν σκιά, δροσιά και θα προστατέψουν τα κτίρια (σεβόμαστε και κρατάμε τα τυχόν υπάρχοντα).
1.5. ΤΑ ΠΑΡΤΕΡΙΑ: Σχεδιάζουμε και τοποθετούμε τα παρτέρια με τις τριανταφυλλιές και τα άλλα ανθοφόρα και αρωματικά φυτά, ακόμα και τα εποχιακά. Διαλέγουμε τα κατάλληλα είδη ανάλογα με την έκθεση στον ήλιο, το μέγεθος, χρώμα και άλλα χαρακτηριστικά. Συμβουλευόμαστε φυτωριούχους, κηποτέχνες, γεωπόνους, φίλους κλπ. Σ' αυτή τη φάση σχεδιάζουμε και τοποθετούμε, αν το επιθυμούμε το λαχανόκηπο ή κάποια άλλα είδη όπως αμπέλια, οπωροφόρα....
1.6. ΑΛΛΕΣ ΦΥΤΕΥΣΕΙΣ: Όπως μπορντούρες, χωρίσματα, συστάδες ή ακόμα και μεμονωμένα άλλα φυτά, περίεργα .... κλπ.
Αφού σχεδιαστούν με ακρίβεια όλα όσα αναφέρουμε στο 2ο βήμα, συνεχίζουμε με την αποτύπωση τους στο έδαφος (δηλαδή καθορίζουμε την ακριβή τους θέση) και ξεκινάμε την κατασκευή τους.
Συμβουλή για την αποτύπωση των παρτεριών: Με κάποιο υλικό που ξεχωρίζει στο χώμα όπως η μαρμαρόσκονη ή ο γύψος, οριοθετούμε τα παρτέρια με βάση το σχέδιο μας. Αφού βεβαιωθούμε ότι ταιριάζουν μ’ αυτό που φανταστήκαμε, προχωρούμε στην προετοιμασία του εδάφους.... Το ίδιο ισχύει ως προς την αποτύπωση στο έδαφος για τις διάφορες μπορντούρες, συστάδες, λαχανόκηπους κλπ.
Η κατεργασία του εδάφους
Θα αναφερθούμε στο καθαρά γεωτεχνικό μέρος της κατασκευής του κήπου. Η σωστή κατεργασία του εδάφους θα σας βοηθήσει να πετύχετε το καλύτερο αποτέλεσμα σε ότι αφορά στην εγκατάσταση και την ανάπτυξη των φυτών σας.
Τις περισσότερες φορές συμβαίνει το έδαφος να είναι ακαλλιέργητο ή φερτό συνεπώς δεν είναι γόνιμο. Για να το καταστήσουμε γόνιμο πρέπει να προσθέσουμε οργανική ουσία. Με την οργανική ουσία θα "χτίσουμε" τα διάφορα στοιχεία του εδάφους ώστε τα φυτά μας να παίρνουν ευκολότερα το νερό αλλά και θα "εμβολιάσουμε" στο χώμα μας και τα απαραίτητα για την ζωή των φυτών ωφέλιμα μικρόβια ...
Ξεκινάμε μ’ ένα όργωμα και στην συνέχεια με την ενσωμάτωση της οργανικής ουσίας (δηλ. κοπριά, φυλλόχωμα, τύρφη κλπ.). Προτιμείστε την μαύρη τύρφη.
Ελέγχουμε επίσης την σωστή στράγγιση του εδάφους. Αν για διάφορους λόγους το έδαφος των παρτεριών δεν στραγγίζει γρήγορα ή το έδαφος είναι υπερβολικά βαρύ ή υπάρχει αδιαπέραστο στρώμα στο υπέδαφος τότε φροντίζουμε να εγκαταστήσουμε σύστημα αποστράγγισης. Σ'αυτή την περίπτωση απευθυνθείτε πάλι σε ειδικούς για να δωθεί η καταλληλότερη λύση.
Στη συνέχεια καθορίζουμε τις θέσεις των φυτών μας και ανοίγουμε τους λάκους για την φύτευσή τους (κάντε κλικ για περισσότερα...)
Η εγκατάσταση του αρδευτικού συστήματος
Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία ενός κήπου στην Ελλάδα είναι η άρδευση. Και σ'αυτή την περίπτωση θα χρειαστείτε τη γνώμη του ειδικού για να πετύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα. Παρακάτω δίνονται με μεγάλη συντομία ορισμένα κομβικά σημεία που πρέπει να προσέξετε.
Ο στόχος της επιτυχούς εγκατάστασης ενός αρδευτικού συστήματος είναι να ποτίζονται επαρκώς χωρίς υπερβολές τα φυτά και στις ποσότητες που απαιτούνται για το κάθε είδος ξεχωριστά.
Η άρδευση με σταγόνες είναι η πιο κατάλληλη για τις τριανταφυλλιές και τους διάφορους θάμνους και δέντρα γιατί ποτίζουμε εξοικονομώντας νερό και ταυτόχρονα αποφεύγουμε τα πολλά ζιζάνια. Μπορούμε να ποτίζουμε ταυτόχονα διαφορετικά είδη με διαφορετικές απαιτήσεις σε ποσότητες νερού.
Αν οι τριανταφυλλιές μας ή τα παρτέρια μας περιβάλλονται από γκαζόν, φροντίστε ώστε οι εκτοξευτήρες (μπεκ) του ποτίσματος να βρίσκονται περιμετρικά του παρτεριού και να κατευθύνουν το νερό από το παρτέρι προς το γκαζόν. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε να βρέχονται συχνά τα φύλλα των τριανταφυλλιών σας και των άλλων φυτών που βρίσκονται στο παρτέρι και έτσι θα είναι πιο υγιή. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στην ανάπτυξη των φυτών το καλοκαίρι, φροντίστε –χρησιμοποιώντας αυτόματο προγραμματιστή- ώστε αυτά να ποτίζονται τις πρώτες πρωινές ώρες με το χάραμα του ήλιου.
Σημειώστε: Η εγκατάσταση (φύτευση) των φυτών των παρτεριών να προηγείται της εγκατάστασης του συστήματος άρδευσης.
Ο σχεδιασμός ενός Ροδώνα
Η καρδιά του κήπου των αισθήσεων είναι ο ροδώνας δηλαδή, το μικρό ή μεγάλο μέρος του κήπου μας όπου φυτεύουμε πυκνά πολλές ποικιλίες τριαντάφυλλιών έτσι ώστε τα χρώματα, τα σχήματα και τα αρώματα των ρόδων να εναλλάσσονται ευχάριστα και αρμονικά.
Πρώτη και Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία ενός ροδώνα στην Ελλάδα είναι η περιποίησή του. Αν αγαπάτε τα τριαντάφυλλα και είστε διατεθειμένοι/ες να τα βάλετε στο χώρο σας πρέπει απαραίτητα να διαθέσετε έστω και λίγο από το χρόνο σας στην περιποίησή τους. Μπορεί τις πολλές δουλειές να τις κάνει και κάποιος επαγγελματίας κηπουρός αλλά θα χρειαστεί να βάλετε, έστω και λίγο, κι εσείς το χεράκι σας.
Εφόσον ανταποκρίνεστε στην παραπάνω "πρώτη" προϋπόθεση, ξεκινείστε την δημιουργία του ροδώνα σας, με μεράκι και φαντασία. Πιστεύουμε ότι κι αυτός με τη σειρά του θα σας "αποζημιώσει" με το παραπάνω για το χρόνο και το χρήμα που ξοδέψατε για την κατασκευή του.
Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε μερικές γενικές συμβουλές για το σχεδιασμό και την κατασκευή του ροδώνα σας.
Επαναλαμβάνουμε ότι η ψυχή του ροδώνα σας είστε εσείς και γι αυτό βάλτε όλο το μεράκι και την φαντασία σας....
Η επιλογή του χώρου έχει να κάνει τόσο με την πρόσβασή του από τους επισκέπτες του ροδώνα, όσο και με την σχέση της θέσης του με την ανάπτυξη των φυτών. Για την επιλογή της θέσης προσέχουμε:

1. Να είναι σε ηλιόλουστο μέρος,

2. Να στραγγίζει εύκολα δηλ. να μην κρατάει νερό.

3. Να έχει εύκολη πρόσβαση.

4. Να μην έχει μεγάλες και απότομες κλίσεις.

5. Είναι καλό να υπάρχουν ψηλά δέντρα διάσπαρτα γύρω, που θα δώσουν φυσική σκιά. Οι φυτεύσεις θα γίνουν παραδίπλα.

Σ' αυτό το σημείο επισημαίνουμε και την ποιότητα του νερού σαν παράγοντα που θα επηρεάσει την επιτυχία ενός ροδώνα. Το νερό της άρδευσης δεν πρέπει να περιέχει πολλά άλατα, ιδιαίτερα το χλωριούχο νάτριο (αλμύρα της θάλασσας), γιατί τα περισσότερα φυτά και ιδίως η τριανταφυλλιά δεν μπορούν να το ανεχτούν.
Σε περιπτώσεις μεγάλης συγκέντρωσης αλάτων στο νερό της άρδευσης μοναδική λύση είναι η αφαλάτωση.
Μετά την επιλογή μας αυτή και αφού πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις συνεχίζουμε το δεύτερο βήμα...
Ο σχεδιασμός και η αποτύπωση.
Ο Ροδώνας είναι ένα πλέγμα διαδρόμων που διασταυρώνονται και έτσι οριοθετούν τα παρτέρια που αναπτύσσονται οι τριανταφυλλιές. Ο τρόπος με τον οποίο χαράζουμε τα παρτέρια μας εξαρτάται πρώτα από το χώρο που έχουμε επιλέξει αν δηλ. υπάρχουν εμπόδια, φυσικά εμπόδια ή διάφορες κατασκευές ή άλλα σημεία που θέλουμε να αναδείξουμε (πχ πισίνες, αγάλματα, σκιάδια κλπ.). Τα παρτέρια μπορούν να έχουν διάφορα σχήματα από κανονικά γεωμετρικά ως και «ελεύθερα» ακανόνιστα ή και συνδυασμό των 2 παραπάνω.
Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο μέγεθος των παρτεριών γιατί τα πολλά μικρά παρτέρια δίνουν αμφίβολο αισθητικό αποτέλεσμα και ενώ θα μας "κοστίσουν" σε υπερβολική περιποίηση. Επιλέγουμε συνεπώς όσο το δυνατόν μεγαλύτερα μεγέθη παρτεριών.
Βασικός όρος για την επιτυχία στην κατασκευή του ροδώνα είναι και η ευκολία επέκτασής του. Έτσι επιτυγχάνουμε ευκολότερη και οικονομικότερη κατασκευή και η προμήθεια και ή φύτευση των φυτών μας μπορεί να γίνει σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Συνεπώς: Επάνω σε χαρτί μιλιμετρέ σχεδιάζουμε τα παρτέρια σε κλίμακα τοποθετώντας τις διάφορες ποικιλίες με τα χρώματα, το σχήμα και τα ύψη. Οι αποστάσεις φύτευσης εξαρτώνται από τα μεγέθη των ποικιλιών τα οποία δίνονται στην ιστοσελίδα μας και είναι κατά βάση ενδεικτικά καθώς εξαρτώνται τόσο από τις κλιματικές συνθήκες και το έδαφος όσο και από τον τρόπο του κλαδέματος.
Απαραίτητη προϋπόθεση πριν τον τελικό σχεδιασμό των παρτεριών είναι να καθοριστούν οι θέσεις και οι αναμονές των δικτύων άρδευσης και φωτισμού.
Επιλογή των ποικιλιών:
Διαλέγουμε ποικιλίες με διάφορα χρώματα, σχήματα και μεγέθη και φροντίζουμε να φυτευτούν στο κέντρο οι ψηλότερες ώστε να δημιουργήσουμε ένα ωραίο ανάγλυφο χωρίς να "ενοχλούνται" οι χαμηλότερες. Η φύτευση των διαφόρων ποικιλιών να γίνεται σε ομάδες ώστε να δημιουργούνται μικρές (όχι πολύ μικρές) ή μεγάλες συστάδες (τούφες).
Η επιλογή των ποικιλιών εξαρτάται από το προσωπικό γούστο αυτού που σχεδιάζει τον ροδώνα. Εφόσον τηρούνται οι αποστάσεις φύτευσης σε συνδυασμό με τα μεγέθη των ποικιλιών δεν υπάρχει σωστή ή λάθος επιλογή.
Είναι ελκυστικό να σπάμε την μονοτονία και με άλλα είδη, πολυετή ποώδη ή ξυλώδεις θάμνους ακόμη και εποχιακά φυτά, που μπορούμε να φυτέψουμε ανάμεσα στις συστάδες (τούφες).
Εννοείται ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε αμιγή παρτέρια μόνο με τριανταφυλλιές σε γκαζόν ή αγριάδα.
Για τις αποστάσεις φύτευσης στα διάφορα παρτέρια ισχύουν όσα εφαρμόζονται σε όλα τα παρτέρια με τριανταφυλλιές
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.