Οι τριανταφυλλιές αρέσκονται σε πλούσια εδάφη που στραγγίζουν καλά. Ένα καλά κοπρισμένο έδαφος είναι ιδανικό αλλά δεν πρόκειται να ευδοκιμήσουν αν αφαιρέσετε όλο το χώμα και φυτέψετε σε σκέτη κοπριά ή τύρφη ή φυλλόχωμα.Απλά εμπλουτίστε το έδαφος του κήπου σας με οργανική ουσία (κοπριά ή τύρφη ή φυλλόχωμα κλπ)
Γενικά είναι ανεκτικές σε μεγάλο εύρος από τύπους εδαφών. Αν δείτε ότι στην γύρω περιοχή καλλιεργούνται τριανταφυλλιές ή άλλοι ξυλώδεις θάμνοι και δέντρα προχωρήστε άφοβα στη φύτευσή τους. Η παρουσία άλλων τριανταφυλλιών τριγύρω σημαίνει ότι το έδαφος και οι κλιματικές συνθήκες είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη των τριανταφυλλιών.
Μην αμελήσετε όμως να προσθέσετε άφθονες ποσότητες από οργανική ουσία (καλά χωνεμένη κοπριά, ή τύρφη ή φυλλόχωμα ή από και τα τρία) πριν τη φύτευση και συνεχίστε να προσθέτετε οργανική ουσία κάθε χρόνο, την άνοιξη, στο λάκκο της κάθε τριανταφυλλιάς για να έχετε θεαματικά αποτελέσματα.
Σχετικά με την υγρασία του εδάφους φροντίστε ώστε το έδαφος του κήπου σας να στραγγίζει καλά και να μην παραμένει νερό στο περιβάλλον των ριζών των τριανταφυλλιών σας γιατί κινδυνεύουν να μην αναπτυχθούν ή ακόμη και να σαπίσουν.
Αν το έδαφος του κήπου σας είναι υπερβολικά "σφιχτό" και δεν στραγγίζει πρέπει απαραίτητα να βελτιωθεί και γιαυτο υπάρχουν διάφορες τεχνικές που θα πρέπει να εφαρμόσετε. Γεωπόνοι και έμπειροι κηπουροί και κηποτέχνες θα σας δώσουν χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές.
Εμείς θα επαναλαμβάνουμε σε κάθε ευκαιρία: Να μην γίνεται κατεργασία του εδάφους όταν αυτό είναι πολύ υγρό και γιαυτό η ιδανικότερη εποχή για την κατεργασία του εδάφους και την προετοιμασία του κήπου στην Ελλάδα είναι το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος - μέσα Νοεμβρίου) και δευτερευόντως η άνοιξη.
Προετοιμασία για την φύτευση τριανταφυλλιας
Είναι απαραίτητο το έδαφος, όπου θα φυτέψουμε τις τριανταφυλλιές μας ή και άλλα φυτά, να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα και στο σωστό χρόνο. Οι τριανταφυλλιές εκτιμούν ιδιαίτερα τα πλούσια σε οργανική ουσία εδάφη και γι αυτό προσθέστε άφθονη τύρφη ή/και κοπριά ή/και φυλλόχωμα πριν φυτέψετε (δείτε παρακάτω)
Γι αυτό οργώνουμε το έδαφος Πατόφτυαρο ή το γυρίζουμε με το πατόφτυαρο ή το λισγάρι. Μετά το φρεζάρουμε κυρίως τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο. Αυτή η διαδικασία μπορεί επίσης να γίνει καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης αρκεί να το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Ταυτόχρονα μπορούμε να προχωρήσουμε στον εμπλουτισμό του εδάφους με τύρφη ή κοπριά και στη συνέχεια στο άνοιγμα των λάκκων για τη φύτευση.
Όλες αυτές οι εργασίες προϋποθέτουν το έδαφος να μην είναι υπερβολικά υγρό και λασπώδες γιατί θα "αρρωστήσει" (δηλαδή θα γίνει υπερβολικά συμπαγές και σκληρό) και θα είναι χειρότερα για την ανάπτυξη των φυτών. Ένας στοιχειώδης έλεγχος για την καταλληλότητα της υγροσκοπικής κατάστασης του εδάφους είναι να πάρουμε μια φτυαριά εδάφους και να Λισγάριελέγξουμε με το χέρι αν αυτό σπάει και τρίβεται εύκολα.
Αν το έδαφος ζυμώνεται σημαίνει ότι είναι υπερβολικά υγρό και πρέπει να περιμένουμε να στεγνώσει κι άλλο. Αν τρίβεται με πολλή δυσκολία σημαίνει ότι είναι υπερβολικά ξερό και ότι θα χρειαστεί κάποιο πότισμα πριν ξεκινήσουμε την κατεργασία του. 2-3 μέρες μετά είναι καλό να το ελέγξουμε πάλι.
Ανοίγουμε ένα λάκκο με διαστάσεις 30-40 εκ. περίπου. Το χώμα που βγάζουμε τοποθετείται σ' ένα σωρό δίπλα στο λάκκο και το εμπλουτίζουμε ως και με 50% με τύρφη ή φυλλόχωμα ή κοπριά καλά χωνεμένη. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα μέρος αυτού του μίγματος στον πάτο του λάκκου σε κωνικό σχήμα ώστε οι ρίζες να απλώσουν και να έρθουν σε καλή επαφή με το χώμα.
Το υπόλοιπο μέρος του μίγματος θα χρησιμοποιηθεί στη φύτευση. Η διαδικασία αυτή είναι καλό να γίνει νωρίς γιατί έτσι θα μπορέσετε να φυτέψετε ακόμα και με βροχερό καιρό. Το "μυστικό" είναι το μίγμα να παραμείνει σε σωρό γιατί έτσι ακόμα και μετά από δυνατή βροχή σε 1-2 μέρες θα μπορέσετε να φυτέψετε.
Ξεκινήστε Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο για καλύτερα αποτελέσματα και πρωιμότερη και πιο άφθονη ανθοφορία.
Όλη αυτή η προετοιμασία πρέπει να γίνεται νωρίς το φθινόπωρο, όταν οι βροχές είναι λίγες, έχει σχετικά ζεστό καιρό και οι μέρες διαρκούν περισσότερο.
Η προετοιμασία του εδάφους σηματοδοτεί την έναρξη της καλλιέργειας του κήπου σας. Αμέσως μετά μπορείτε να ξεκινήστε με τη φύτευση των τριανταφυλλιών σας, δηλ. από το τέλος του Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Συνεχίστε με δέντρα, θάμνους και τριανταφυλλιές (όλο το χειμώνα έως τις αρχές της επόμενης άνοιξης....). Η καλή προετοιμασία θα βοηθήσει να κάνετε περισσότερα, πιο εύκολα και οικονομικά. Οργανωθείτε και ξεκινήστε.
Πως φυτεύονται οι τριανταφυλλιές με μπάλα τύρφης.
Οι τριανταφυλλιές αυτές, που οι ρίζες τους είναι σε μπάλα τύρφης: φυτεύονται ευκολότερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά το κυριότερό τους τους πλεονέκτημα είναι ότι μπορούν να παραμείνουν αφύτευτες για αρκετές μέρες στην αρχική τους συσκευασία στη πλαστική σακούλα που περιβάλει την μπάλα τύρφης. Φυσικά πρέπει να βγουν από το κιβώτιο και να παραμείνουν σε κάποιο φωτεινό και δροσερό ή και κρύο μέρος, έξω στην ύπαιθρο.
Έτσι μπορείτε να τις φυτέψετε ακόμα και σταδιακά και επιλέγοντας τις ιδανικότερες καιρικές συνθήκες αλλά και όταν το έδαφος δεν είναι υπερβολικά λασπώδες.
Φυτέψτε ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
1ο Βήμα: Αφαιρέστε την πλαστική σακούλα. Προσέξτε ιδιαίτερα να μην αφαιρέσετε το βιοδιασπώμενο δίχτυ που καλύπτει τη ρίζα. Βουτήξτε την μπάλα στο νερό μερικά λεπτά ώστε ν' απορροφήσει νερό. Μην αφαιρείτε την πλαστική ετικέτα που είναι η ταυτότητά του, δεν θα εμποδίσει την ανάπτυξή του.
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή γιατί είναι βασικό η μπάλα να μην είναι στεγνή και να πάρει βάρος μετά το βούτηγμα στο νερό. Πιθανό να χρειαστούν και μερικές ώρες αλλά συνήθως μερικά λεπτά της ώρας είναι υπέρ αρκετά.
2ο Βήμα: Τοποθετήστε το φυτό στο λάκκο που έχετε προηγουμένως ανοίξει. Είναι η ίδια διαδικασία με αυτή που περιγράψαμε προηγουμένως στο κεφάλαιο "Προετοιμασία για την φύτευση".
Φροντίζουμε ώστε ο κόμβος του εμβολίου να βρίσκεται λίγο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Φροντίζουμε επίσης να κοντύνουμε τα φρέσκα κλαδιά που ξεπερνούν τους 10 πόντους. Aν τα φυτά έμειναν στη σκιά τότε είναι πιθανό να έχουν λευκούς (εκχλοιωμένους) βλαστούς. Είναι καλό ν' αφαιρεθούν αν ξεπερνούν τους 4-5 πόντους. Για ν'αποφύγετε τη δημιουργία αυτών των βλαστών φροντίστε ώστε οι τριανταφυλλιές σε μπάλα τύρφης να παραμείνουν σε όσο πιο φωτεινό μέρος γίνεται, ακόμα και στον ήλιο. Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι το κρύο ως και μερικούς βαθμούς κάτω από το μηδέν δεν πειράζει τις τριανταφυλλιές.
Πατήστε καλά το χώμα, όχι όμως ακριβώς δίπλα στο φυτό, όπως κάνουμε στη φύτευση των γυμνόριζων τριανταφυλλιών, αλλά περίπου 10 πόντους από το κέντρο τού φυτού.
3ο Βήμα: Σχηματίστε με την τσάπα την λακκούβα που θα συγκρατεί το νερό για το κάθε φυτό και γεμίστε την σιγά - σιγά με νερό 2 -3 φορές. Υπολογίστε περίπου μισό κουβά (5-10 λίτρα) για κάθε φυτό. Το πότισμα να το επαναλάβετε και την επόμενη μέρα μόνο αν ο καιρός είναι ξερός ή αν η φύτευση γίνεται αργά την άνοιξη. Σημειώστε ότι, όταν φυτεύουμε, ποτίζουμε ακόμα και με δυνατή βροχή και πάντα με το λάστιχο ή με το ποτιστήρι και όχι με σταγόνες. Το πότισμα αυτό χρειάζεται για να φέρει σε καλή επαφή το έδαφος με τις ρίζες ώστε το φυτό να έχει όσο το δυνατό λιγότερο στρες στη μεταφύτευσή του. Το παράχωμα προστασίας δεν είναι απαραίτητο στις τριανταφυλλιές με μπάλα τύρφης και στις καιρικές συνθήκες της Ελλάδας.
Μετά ξαναποτίστε μόνο εφόσον το έδαφος στεγνώσει σε βάθος μερικών εκατοστών. Το χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης μην ποτίζετε καθόλου ή πολύ αραιά γιατί τα φυτά ποτίζονται από τις βροχές ή τα χιόνια. Τα ποτίσματα πρέπει να επαναλαμβάνονται όταν ο καιρός ζεστάνει ή είναι ξερός. Τα υπερβολικά και συχνά ποτίσματα ιδίως το χειμώνα μπορούν να σαπίσουν τις ρίζες των φυτών. Όταν τα ποτίσματα εναλλάσονται με σκαλίσματα, τα φυτά αναπτύσσονται καλύτερα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.