Ασθένειες & Εχθροί της Ελιάς : Κηκιδόμυγα των ΒΛΑΣΤΩΝ της ελιάς (Resseliella oleisuga)


Κηκιδόμυγα των βλαστών της ελιάς
Resseliella oleisuga
Cecidomyiidae, Δίπτερα

Ζημιά 
Οι προνύμφες του εντόμου καταστρέφουν τρώγοντας το κάμβιο και τα εσωτερικά στρώματα του φλοιού, ενώ παράλληλα ορύσσουν ομαδική στοά, η οποία μπορεί να περιβάλλει τελείως μικρούς ή μέτριους κλαδίσκους. Η περιοχή της προνυμφικής στοάς καθιζάνει, δημιουργούνται ρωγμές και παίρνει ένα κίτρινο - κοκκινωπό ή ιώδες χρώμα. Οι θέσεις αυτές διακρίνονται καλύτερα το φθινόπωρο. Ο προσβεβλημένος κλαδίσκος, ανάλογα με τον αριθμό και το μέγεθος των στοών, παρουσιάζει καχεξία και ξηραίνεται μέσα στην βλαστική περίοδο, ενώ οι καρποί του μαραίνονται και πέφτουν πρόωρα. Η ζημιά είναι ιδιαίτερα σημαντική σε φυτώρια ελιάς και σε νεαρά δένδρα.

Εχθρός 
Η νεαρή προνύμφη είναι λευκή - διαφανής και στο τέλος πορτοκαλί - κίτρινη. Έχει συνήθως 2 γενεές το έτος, αλλά στην Κρήτη έχει διαπιστωθεί μία. Διαχειμάζει σαν ανεπτυγμένη προνύμφη στο έδαφος. Την άνοιξη ενηλικιώνεται και το θηλυκό εναποθέτει τα ωά του κατα ομάδες σε τραύματα ή σχισμές του φλοιού. Μέσα στο φλοιό, οι προνύμφες αναπτύσσονται σε ομαδική στοά και όταν συμπληρώσουν την ανάπτυξή τους εγκαταλείπουν τον κλαδίσκο (συνήθως από το σημείο ωοτοκίας), πέφτουν στο έδαφος όπου και θα διαχειμάσουν. Το ποσοστό των προσβεβλημένων κλαδίσκων είναι μεγαλύτερο σε περιοχές και εποχές με πολλές βροχές και χαλαζόπτωση.

Αντιμετώπιση 
Συστήνεται αφαίρεση και κάψιμο των προσβεβλημένων κλαδίσκων πριν φύγουν οι προνύμφες. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγονται οι τραυματισμοί στο φλοιό των δένδρων. Σε περιπτώσεις μεγάλης προσβολής συστήνονται ψεκασμοί με κατάλληλο εντομοκτόνο.


Βιβλιογραφία
http://www.bayercropscience.gr/index.asp?a_id=210&sel1=sel1a,46,33&sel2=sel2a,1&asth_id=210
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.