Κλαδεύουμε, μία φορά το χρόνο, το χειμώνα μετά τις μεγάλες παγωνιές και γενικά πριν το ξεκίνημα της νέας βλάστησης, δηλαδή, τον Ιανουάριο για τις νότιες και ζεστές περιοχές και τον Φεβρουάριο για τις πιο κρύες.
Το κλάδεμα γίνεται απλά και εύκολα ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες:
1. Τριανταφυλλιές σε θαμνώδες σχήμα και ανάπτυξη (Σχήμα 1) (κατηγορίες ΘΑΜΝΩΔΕΙΣ, ΜΠΟΥΚΕΤΑ, ΦΡΑΧΤΕΣ, ΧΑΜΗΛΕΣ):
*Αφαιρέστε από τη βάση τους τα ξερά, τα αδύνατα, τα στραβά και τα πολύ παλιά (γερασμένα) κλαδιά.
* Κοντύνετε στο 1/3 του μήκους τους τα κανονικά κλαδιά αφαιρώντας τα υπόλοιπα 2/3.
2. Χαμηλές τριανταφυλλιές: Αφαιρέστε τις άκρες που άνθισαν και καθαρίστε τα μικρά αδύνατα κλαδιά. Ύψος κλαδέματος10-15 εκ.
Στις μπορντούρες μπορείτε να κλαδέψετε με την ψαλίδα του κουρέματος αλλά φροντίστε να μην μασάει τα κλαδιά.
3. Τριανταφυλλιές εδαφοκάλυψης: Μπορείτε να κάνετε ένα απλό κούρεμα, αφαιρώντας τα 2/3 του ύψους. Δεν είναι απαραίτητο να γίνεται κάθε χρόνο. Μπορείτε να κλαδέψετε κάθε 2 ή και 3 χρόνια.
4. Δενδρώδεις και Μίνι-Δενδρώδεις (Σχήμα 2): Ισχύει το ίδιο κλάδεμα αλλά πάνω από την διασταύρωση.
5. Τριανταφυλλιές για ψηλές αναρριχήσεις (Σχήμα 3): Αφαιρέστε πρώτα από τη βάση τους τα ξερά και παλιά κλαδιά.
Στη συνέχεια κόψτε τους ανθοφόρους βλαστούς, αφήνοντας 3-4 εκ. από το κλαδί οδηγό.
Λυγίστε τα χρήσιμα κλαδιά - οδηγούς αφού κάψετε λίγο τις άκρες και δέστε τα στα υποστηρίγματά τους, όπως φαίνεται στο σχήμα. Η στήριξη αυτή είναι απαραίτητη και ευνοεί την ανθοφορία.
6. Τριανταφυλλιές για χαμηλές αναρριχήσεις: Στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται για καλύψεις τοίχων, πέργκολες, αψίδες κλπ., ακολουθείστε το ίδιο κλάδευμα όπως παραπάνω.
Για ψηλά χωρίσματα, συστάδες και φράχτες κλαδέψτε, όπως στην περίπτωση των τριανταφυλλιών με θαμνώδες σχήμα και ανάπτυξη, αφαιρώντας τα 2/3 των κλαδιών, την πρώτη χρονιά.
Από την δεύτερη χρονιά μπορείτε να τις διαμορφώσετε σαν ψηλούς θάμνους (1- 1,5 μέτρα ύψος) και τα ισχυρά κλαδιά που θα δημιουργήσουν θα στηρίζουν την ανθοφορία του χωρίς να έχουν ανάγκη από υποστύλωση.
* Κάψτε τα υπολείμματα του κλαδεύματος. Μ 'αυτό τον τρόπο θα καταστρέψετε τα σπόρια των ασθενειών και τα παράσιτα.
Θερινά κλαδέματα - αφαίρεση απανθισμένων τριαντάφυλλων. Είναι καλό να αφαιρούνται τα απανθισμένα τριαντάφυλλα όχι μόνο για την όμορφη όψη των φυτών αλλά και για να βοηθηθεί και να επιταχυνθεί η επανάληψη της ανθοφορίας.
Αποφασίσατε να αρχίσετε το κλάδεμα των τριανταφυλλιών σας. Πολύ ωραία. Ο καιρός είναι κατάλληλος και εσείς έχετε τα απαραίτητα εργαλεία: κλαδευτήρι, γάντια και μεράκι.
Τι προηγείται. Ο κλαδοκάθαρος του Φθινοπώρου.
Στο τέλος του φθινοπώρου φροντίζουμε να αφαιρέσουμε τα ξερά τριαντάφυλλα και τις κορυφές. Προσοχή: μόνο τις κορυφές, γιατί αν κλαδευτεί χαμηλά η τριαντάφυλλιά κινδυνεύει να ξεκινήσει νέα φρέσκα βλαστάρια τα οποία είναι πιθανόν να ταλαιπωρηθούν από τα κρύα του χειμώνα.
Με τον κλαδοκάθαρο του φθινοπώρου δίνουμε μια πιο περιποιημένη όψη στα παρτέρια μας. Σε ποικιλίες που έχουν δημιουργηθεί τα φρούτα της τριανταφυλλιάς μπορείτε να τα κρατήσετε γιατί σε πολλές περιπτώσεις είναι διακοσμητικά.
Έτσι οι τριανταφυλλιές σας θα περάσουν το βαρύ χειμώνα και θα είναι έτοιμες για το κανονικό χειμωνιάτικό τους κλάδεμα.
Το κλάδεμα του χειμώνα. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ: ΧΑΜΗΛΩΣΤΕ ΤΑ ΚΛΑΔΙΑ
Κόβουμε χωρίς μεγάλη σκέψη και κατεβάζουμε το φυτό στο επιθυμητό ύψος. Υπενθυμίζουμε ότι το ύψος μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την ποικιλία και την κατηγορία της. Γενικά οι χαμηλότερες ποικιλίες κλαδεύονται χαμηλά στο 1/3 περίπου του ύψους τους ή και πιο χαμηλά ακόμη.
Στις τριανταφυλλιές που θέλουμε να δώσουμε ύψος αφήνουμε τα 2/3 των κλαδιών αφαιρώντας μόνο το 1/3. Αυτό γίνεται συνήθως στις ποικιλίες της κατηγορίας για "φράχτες και χαμηλές αναρριχήσεις" ή και για να διαμορφώσουμε ψηλούς θάμνους με Ρομαντικές Ποικιλίες (Εγγλέζικες Τριανταφυλλιές του David Austin ή άλλες ψηλές ποικιλίες με τριαντάφυλλα στο παλιό στυλ).
Τίποτε δεν μας εμποδίζει να εφαρμόσουμε ψηλό κλάδεμα και σε όσες περιπτώσεις επιθυμούμε ακόμη και με χαμηλότερες ποικιλίες π.χ. από θαμνώδεις τριανταφυλλιές αλλά γενικά αυτό δεν δίνει καλά αποτελέσματα.
Το κλάδεμα του χειμώνα. ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΗΜΑ: ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ ΠΑΛΙΑ, ΑΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΞΕΡΑ ΚΛΑΔΙΑ
Αφού "ξεκαθαρίσατε" το τοπίο και αφαιρέσατε το πολύ "μπούγιο" με τα κλαδιά μπαίνετε στην πιο λεπτή φάση της αφαίρεσης των παλιών και ξερών κλαδιών. Έτσι θα δώσετε την ανάσα που θέλει η τριανταφυλλιά σας για να ξεκινήσει την νέα της βλάστηση την άνοιξη που πλησιάζει.
Χρησιμοποιήστε το κοφτερό κλαδευτήρι αλλά και -σ'αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο- το πριόνι του κλαδέματος. Η πιο λεπτή φάση είναι η αφαίρεση των παλιών κλαδιών δηλαδή αυτών που η ηλικία τους είναι πάνω από 2 χρόνια. Είναι πολύ ουσιαστικό να αφαιρούνται τα παλιά κλαδιά γιατί η τριανταφυλλιά σας θα έχει καλύτερη υγεία δηλαδή θα αναπτύσσεται καλύτερα και δεν θα αρρωσταίνει εύκολα. Μην σας αποτρέπει η όψη και το παχος των παλιών κλαδιών: πρέπει να αφαιρεθούν είναι καλύτερα για την τριανταφυλλιά σας, κι αν όχι φέτος να γίνει οπωσδήποτε τον επόμενο χρόνο.
Σκαλίστε γύρω από τις κλαδεμένες τριανταφυλλιές σας δώστε τους και λίγο λίπασμα και κοπριά. Αν ο καιρός είναι ξερός ένα καλό πότισμα δεν θα τις βλάψει.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.