Ασθένειες & Εχθροί των Εσπεριδοειδών : Μύγα Μεσογείου (Ceratitis capitata)



Μύγα Μεσογείου(Ceratitis capitata)
Trypetidae, Δίπτερα

Ζημιά 
Στα πράσινα πορτοκάλια, γύρω από το σημείο του νύγματος, παρατηρείται κίτρινος αποχρωματισμός του φλοιού, ενώ από την οπή ωοθεσίας μπορεί να εξέλθει κόμμι που στερεοποιείται. Σε ώριμους καρπούς στο σημείο του νύγματος ο φλοιός είναι σκουρόχρωμος και υπερυψωμένος, ενώ γύρω παρατηρείται ελαφρός αποχρωματισμός κατά ζώνες. Κάτω από το σημείο του νύγματος ο καρπός σαπίζει. Εσωτερικά η σάρκα παρουσιάζει φαγώματα και σήψεις λόγω δευτερογενούς προσβολής από διάφορα παθογόνα. Οι καρποί ωριμάζουν πρόωρα και παρατηρείται καρπόπτωση.

Εχθρός 
Το έντομο αυτό συμπληρώνει πολλές γενεές το χρόνο, ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες θερμοκρασίας. Διαχειμάζει στο έδαφος στο στάδιο της νύμφης. Την άνοιξη (Απρίλιο) εμφανίζονται τα ακμαία. Ο πληθυσμός στην αρχή είναι μικρός και αυξάνει με την αύξηση της θερμοκρασίας όσο προχωράει η εποχή. Ακολουθούν επικαλυπτόμενες γενεές, που τρέφονται από άλλα φρούτα. Τα πορτοκάλια και μανταρίνια προσβάλλονται το φθινόπωρο (Οκτώβριο-Νοέμβριο), όταν αρχίζει ν’ αλλάζει το χρώμα των καρπών. Τα θηλυκά εναποθέτουν τα αυγά τους κάτω απ’ την επιδερμίδα του καρπού. Οι εκκολαπτόμενες προνύμφες τρέφονται από τη σάρκα των καρπών κι όταν συμπληρώσουν την ανάπτυξή τους εξέρχονται και πέφτουν στο έδαφος για να νυμφωθούν.

Αντιμετώπιση 
Για την αντιμετώπιση της Μύγας Μεσογείου εφαρμόζονται δολωματικοί ψεκασμοί ή ψεκασμοί καλύψεως σύμφωνα με τις οδηγίες των Γεωργικών Προειδοποιήσεων με κατάλληλα σκευάσματα.

>>>Decis 2,5 EC
       deltamethrine 2,5% β/ο
       Βοηθητικές ουσίες 97,15% β/ο 


Πυρεθρινοειδές εντομοκτόνο για την καταπολέμηση μυζητικών και μασητικών εντόμων.
Τύπος σκευάσματος : Γαλακτωματοποιήσιμο υγρό (EC)
Κατηγορία και Τρόπος δράσης :  Πυρεθρινοειδές εντομοκτόνο επαφής και στομάχου για την αντιμετώπιση μυζητικών και μασητικών εντόμων. Το deltamethrin δρα στο νευρικό σύστημα των εντόμων και συγκεκριμένα στις διαύλους των ιόντων Na στις προσιναπτικές μεμβράνες των νευρικών κυττάρων.
Διαθέσιμες Συσκευασίες : Φιάλη 100 κ.εκ. (ανά 40)
                                           Φιάλη 250 κ.εκ. (ανά 40)
                                           Φιάλη 500 κ.εκ. (ανά 20)
                                           Φιάλη 1 λίτρου (ανά 10)

Καλλιέργεια - Εχθροί / Στόχοι Δοσολογία, Χρόνος & Τρόπος Εφαρμογής : Τελευταία επέμβαση
πριν τη συγκομιδή (ημέρες)
Εσπεριδοειδή
Πορτοκαλιά, Λεμονιά, Μανταρινιά, Γκρέιπ-φρούτ, Νεραντζιά :  Αφίδες (Myzus persicae) 30-50κ.εκ/στρέμμα ή 30-50κ.εκ./100λτ ψεκ. υγρού με όγκο ψεκ. υγρού 100λτ/στρέμμα. 
Ψεκασμός με την εμφάνιση των προσβολών (30)
Εσπεριδοειδή
Πορτοκαλιά, Λεμονιά, Μανταρινιά, Γκρέιπ-φρούτ, Νεραντζιά : Λεκάνιο (Saissetia oleae), Μύγα της Μεσογείου (Ceratitis capitata) 50κ.εκ/στρέμμα ή 50κ.εκ./100λτ ψεκ. υγρού με όγκο ψεκ. υγρού 100λτ/στρέμμα. Ψεκασμός με την εμφάνιση των προσβολών (30) 

Τρόπος εφαρμογής : Ψεκασμός φυλλώματος.

Τρόπος παρασκευής ψεκαστικού υγρού : Γεμίστε το δοχείο του ψεκαστικού μέχρι τη μέση µε νερό και βάλτε τον αναδευτήρα σε λειτουργία. Προσθέστε την απαιτούμενη ποσότητα σκευάσματος και συμπληρώστε το υπόλοιπο νερό συνεχίζοντας την ανάδευση.

Μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο: Εσπειδοειδή : 1


Δείτε περισσότερα ΕΔΩ.

Βιβλιογραφία http://www.bayercropscience.gr/index.aspa_id=210&sel1=sel1a,47,39&sel2=sel2a,1&asth_id=237














Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.