Σπέρνω αρακά ενα ετήσιο ανοιξιατικο ποώδες φυτό...


Ο αρακάς μπορεί να μεγαλώσει στην πλειοψηφία των εδαφών. Χρειάζεται χώμα με αρκετά θρεπτικά συστατικά και προτιμά έδαφος με pH από 6 έως 6,5 που το βλέπει πολύ ο ήλιος. (δεν είναι όμως απαγορευτικό το αλκαλικό έδαφος) 
Υπάρχουν χαμηλές και υψηλές ποικιλίες(γλυκομπιζελα)αρακα. Αν επιλέξετε ψηλή ποικιλία, να γνωρίζετε ότι χρειάζεται στήριξη. Θα πρέπει να υπάρχει χώρος για να αναπτύξετε στηρίγματα, πάνω στα οποία θα απλωθεί και θα στηριχθεί το μπιζελι.
Σπέρνουμε σε γραμμές με απόσταση η μία από την άλλη 30 - 50 εκατοστών ανά τριάντα εκατοστά. Σε κάθε θέση, φυτεύουμε 3-4 σπόρους σε βάθος 2 εκατοστών.
Σε θερμοκρασία εδάφους 10 με 20οC, οι σπόροι φυτρώνουν σε 6 με 14 ημέρες.
Ο αρακάς μεγαλώνει με την υγρασία του εδάφους χωρίς επιπλέον πότισμα.
Οι σπόροι του αρακά όπως πουλιούνται συνήθως έχουν μία επικάλυψη από μία χημική ουσία (ροζ, μπλε ή κόκκινο χρώμα, ώστε να μη κάνει κάποιος το λάθος και καταναλώσει τους σπόρους) που εμποδίζει την προσβολή από μύκητες.
Για συνεχή συγκομιδή, σπείρετε αρακά κάθε 2 εβδομάδες.
Οι σπόροι εμποτιζονται με νερό όλη τη νύχτα πριν από τη σπορά για την καλύτερη βλάστηση.
ΔΕΝ χρειάζεται λίπασμα πλούσιο σε άζωτο. Τα φυτά του αρακά έχουν την ιδιότητα να αντλούν το άζωτο που χρειάζονται από τον αέρα.
εποχή σπορας:
Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος
πηγη:alekati.gr


Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.