Τριανταφυλλιές για ψηλές αναρριχήσεις


Τα τριαντάφυλλα αναδύουν την μαγευτικότερη ομορφιά τους όταν τα αντικρίζουμε από κάτω.
Στο απαλό φως του απογευματινού ήλιου λάμπουν αμυδρά μέσα από χρώματα απαλά και ζεστά. Αυτό κάνει τις αναρριχώμενες τριανταφυλλιές μοναδικά στολίδια στον κήπο.
Η σπουδαιότερη χρήση τους είναι το "ντύσιμο" οποιουδήποτε τοίχου ή κατασκευής. Είναι οι ρόδινοι "πίδακες" που θα χρωματίσουν πλουσιοπάροχα διάφορους χώρους του κήπου σας. Κανένα φυτό δεν μπορεί να συγκριθεί με την ανθισμένη αναρριχώμενη τριανταφυλλιά σε μια πέργκολα ή αψίδα.
Την πρώτη χρονιά πιθανόν ν’ ανθίσουν ελάχιστα ή καθόλου, αλλά την επόμενη άνοιξη τα μεγάλα και πλαγιασμένα κλαδιά τους θα γεμίσουν με τριαντάφυλλα. Φροντίστε ώστε να τις βλέπει αρκετές ώρες ο ήλιος και σε συνδυασμό με τα άφθονα ποτίσματα και λιπάνσεις θ’ ανθίζουν συχνότερα και περισσότερο.
Η εκρηκτική και γενικά πρώιμη ανθοφορία τους καθώς και η μεγαλοπρεπής ανάπτυξή τους ισοφαρίζει την έλλειψη των τριαντάφυλλων κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

Ιδέες για όμορφους ροδόκηπους με ψηλές αναρριχώμενες τριανταφυλλιές

Οι τριανταφυλλιές σε πέργκολες και αψίδες
Οι πέργκολες και οι αψίδες είναι κατασκευές που συνηθίζονται πάρα πολλά χρόνια και είναι πάντα παρούσες στους μοντέρνους κήπους. Θα εκτιμήσετε την παρουσία τους κυρίως το καλοκαίρι σ' ένα μεσημεριανό υπνάκο ή μια βραδινή…φουφού (πολλοί τη λένε μπάρμπεκιου).
Επίσης αποτελούν πολύ όμορφα υπόστεγα π.χ. για τα αυτοκίνητα.
Η δυνατή και μανιώδης βλάστηση των αναρ-ριχώμενων τριανταφυλλιών είναι ότι χρειάζεται σ' αυτές τις περιπτώσεις. Η αφθονία της ανθοφορίας και το άρωμα πολλών ποικιλιών εκτιμάται πολύ.
Για την στήριξή τους προτιμείστε να φυτέψετε μία τριανταφυλλιά σε κάθε κολώνα. Έτσι κάθε κλαδί θα τυλιχθεί με προσοχή στην κολώνα και ανεβαίνοντας θα στερεωθεί στο οριζόντιο μέρος της κατασκευής. Αφήστε το πολύ 4 κλαδιά στην κολώνα για κάθε τριανταφυλλιά ώστε να φωτίζονται επαρκώς.
Συνιστούμε την αποφυγή μεγάλης πολυχρωμίας, ένα χρώμα είναι αρκετό ή το πολύ δύο διαλέγοντας μια όμορφη αντίθεση.

Ψηλοί φράχτες
Είναι δυνατόν να δημιουργήσετε ψηλούς και απροσπέλαστους φράχτες με ποικιλίες αυτής της κατηγορίας. Πολλές από αυτές δεν είναι ανάγκη να τις υποστυλώσετε γιατί μπορούν και δημιουργούν συμπαγείς "θάμνους" στηριζόμενες στα πυκνά κλαδιά τους.
Κλαδέψτε τις κάθε χρόνο στο 0,5 ως 1 μ. ανάλογα με το ύψος του φράχτη που θέλετε να δημιουργήσετε.
Οι αποστάσεις φύτευσης για άριστα αποτελέσματα είναι 0,5 μ. φυτό από φυτό.
Σ' άλλες περιπτώσεις πιο ψηλών ποικιλιών, μπλέξτε τα ευλύγιστα κλαδιά τους στο φράχτη γιατί έτσι θ' ανθίζουν περισσότερο. Σ' αυτή την περίπτωση μπορείτε να φυτέψετε πιο αραιά

Οι τριανταφυλλιές στον τοίχο ή την πρόσοψη
Γι αυτή τη χρήση οι τριανταφυλλιές έχουν μόνο πλεονεκτήματα: δεν διαθέτουν μυζητήρες και ριζίδια στήριξης κι έτσι δεν καταστρέφουν τον τοίχο, μεγαλώνουν γρήγορα κι έτσι έχουμε ένα θεαματικό αποτέλεσμα γρήγορα, ανθίζουν άφθονα χωρίς να τραβούν τα έντομα.
Για να καλύψετε ένα τοίχο με τριανταφυλλιές υπάρχει μια αναγκαία προϋπόθεση: τοποθετήστε υποστήριγμα. Αυτό μπορεί να είναι σύρματα τεντωμένα οριζόντια σε αποστάσεις περίπου 50 εκ. το καθένα. Προτιμότερο όμως είναι να κατασκευαστεί ένα ξύλινο πλέγμα που είναι και διακοσμητικό και το χειμώνα ντύνει τον τοίχο. Τέτοια πλέγματα από μπαμπού, πολύ ανθεκτικά στον ήλιο, υπάρχουν έτοιμα στο εμπόριο και μπορούν να συνδυαστούν πολλά για να καλύψουν ακόμα και μεγάλες επιφάνειες.
Οι βλαστοί πλέκονται επάνω στο πλέγμα ή σε μερικές περιπτώσεις δένονται με πλαστικοποιημένο σύρμα, όχι πολύ σφιχτά, για να μπορέσει να παχύνει το κλαδί.
Οι τριανταφυλλιές αντέχουν στο κλάδεμα και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα αν ένα κλαδί φτάσει στο παράθυρο, τη στέγη ή την υδρορροή: απλά το κόβετε.
Συμβουλή:
• Όταν φυτεύετε κάποια αναρριχώμενη τριανταφυλλιά φροντίστε ώστε ο λάκκος που θα ανοιχθεί να είναι αρκετά μεγάλος (40cm X 40cm).
• Το χώμα που θα βγάλετε δίπλα σ' ένα σωρό, αφού το εμπλουτίσετε με τύρφη ή φυλλόχωμα το ξαναρίχνετε (ένα μέρος) στο λάκκο και φυτεύετε πατώντας καλά και ποτίζοντας άφθονα. Μ' αυτό τον τρόπο η τριανταφυλλιά θα αναπτυχθεί καλύτερα και γρηγορότερα.
• Συνεχίστε τα συχνά ποτίσματα και τις μηνιαίες λιπάνσεις για να έχετε καλύτερη και πλουσιότερη ανάπτυξη και ανθοφορία. 
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.