Δάφνη


Άλλα Ονόματα:
Λάουρος ο ευγενής
Βάγια
Eπιστημονική Oνομασία:
Laurus nobilis
Φυτό: δέντρο, ανθεκτικό,



Περιγραφή: Δέντρο αειθαλές που φθάνει σε μεγάλο ύψος. Έχει φύλλα μακρόστενα, πράσινα, σκληρά με κυματιστή περίμετρο και καρπούς μαύρους σαν μικρές ελιές. Στα αρχαία χρόνια ήταν φυτό συνδεδεμένο με την δόξα και την επιτυχία. Με στεφάνια δάφνης τιμούσαν τους νικητές των αγώνων αλλά και τους ήρωες. Επίσης θεωρούσαν ότι τους προστατεύει από το κακό και την είχαν αφιερώσει στον θεό Απόλλωνα. Χρήσιμα μέρη είναι τα φύλλα και οι καρποί χωρίς το κουκούτσι.
Το έλαιο που παρασκευάζουμε από τους καρπούς της σε ελαιόλαδο για 20 μέρες είναι κατάλληλο για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης.
Η δάφνη έχει πολλές χρήσεις στη λαϊκή παράδοση. Χρησιμοποιούνται τα φύλλα και οι καρποί της, χωρίς τα κουκούτσια που θεωρούνται τοξικά και παλαιότερα χρησίμευαν ως εκτρωτικά. Εκχύλισμα δάφνης βοηθά στην καλή λειτουργία του στομάχου. Το δαφνέλαιο, που εξάγεται με μηχανική συμπίεση των καρπών, θεωρείται ως αντιρρευματικό, για θλάσεις μυών και εναντίον της αρθρίτιδας. Το χρησιμοποιούσαν επίσης για να τονώσουν τα μαλλιά αλλά και να σκουραίνουν το χρώμα τους (και των βλεφαρίδων) βράζοντας μαζί φύλλα δάφνης και καρυδιάς. Σήμερα χρησιμοποιείται σε αρώματα, κεριά και σαπούνια. Το αιθέριο έλαιο, που παράγεται από την απόσταξη των φύλλων, είναι αντισηπτικό, πολύτιμο για το συνάχι και τη βρογχίτιδα. Σε πολλά χωριά χρησιμοποιούν το χυλό των φύλλων μαζί με ρεβυθάλευρο για το ζύμωμα του εφτάζυμου ψωμιού. Οι Βεδουίνοι αρωματίζουν τον καφέ τους με τα φύλλα δάφνης. Οι Βυζαντινοί αρωμάτιζαν το κρασί τους και τη χρησιμοποιούσαν σαν κατευναστικό. Η σκόνη των δαφνόφυλλων χρησιμοποιείται τοπικά για το σταμάτημα της αιμορραγίας από τη μύτη.
Το αφέψημα της δάφνης, που μπορείτε να φτιάξετε βράζοντας σε ένα φλιτζάνι νερό 2-3 φυλλαράκια για δέκα λεπτά, χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της αϋπνίας και της έντασης. Το ίδιο αφέψημα θεωρείται χρήσιμο και σε περιπτώσεις δυσπεψίας και ανορεξίας, ενώ συγχρόνως τα φύλλα της δάφνης πιστεύεται ότι διαθέτουν στυπτικές, αντιδιαρροϊκές και διουρητικές ιδιότητες. Για τον πονόλαιμο αλλά και τις στοματικές μολύνσεις μπορούμε επίσης να κάνουμε γαργάρες με το παραπάνω αφέψημα, ενώ τα επιθέματα με κομπρέσες με νερό όπου έχουμε βράσει δέκα φύλλα δάφνης ενδέχεται να καταπραΰνουν και τα αποστήματα. Παράλληλα το αιθέριο έλαιο της δάφνης θεωρείται ότι καταπολεμά την αεροφαγία αλλά και τους πόνους που οφείλονται σε ρευματισμούς και αρθριτικά.
Συνίσταται για: Αϋπνία, δυσπεψία, τριχόπτωση
Βιότοπος: αγρός, πόλη
Ο καρπός της δάφνης
Περιγραφή: Δρύπη με σαρκώδες περικάρπιο και μεγάλο σπόρο. Το χρώμα του είναι μαύρο όταν ωριμάσει με σχήμα ωοειδές και μέγεθος μικρής ελιάς. Ένας καρπός που τρέφει τα άγρια πουλιά, όπως τα κοτσίφια, την περίοδο του χειμώνα.
Στοιχεία: Περιέχει 25% λιπαρό έλαιο και μέχρι 3% αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από κινεόλη, γερανιόλη και λιναλόλη. Περιέχει ακόμη δαφνίνη, δαφνόνη, κερί, ρητίνη, άμυλο, κομμιώφες εκχύλισμα, βασορίνη, λευκωματίνη και σάκχαρο.
Από τους καρπούς παράγεται το δαφνέλαιο, που έχει μορφή αλοιφής και στη συνηθισμένη θερμοκρασία είναι πράσινο.
Θεραπευτικές ιδιότητες: Οι καρποί δρουν τονωτικά στη λειτουργία της πέψης αν τους λάβουμε ως αφέψημα.
Το έλαιο της δάφνης είναι πολύ καλό για τα μαλλιά, στα οποία προσδίδει λάμψη, τα κάνει απαλότερα και εμποδίζει την τριχόπτωση.
Τα κουκούτσια θεωρούνται τοξικά και παλαιότερα τα χρησιμοποιούσαν ως εκτρωτικά. Το δαφνέλαιο, που εξάγεται με μηχανική συμπίεση των καρπών, θεωρείται ως αντιρρευματικό, για θλάσεις μυών και εναντίον της αρθρίτιδας. Το χρησιμοποιούσαν επίσης για να τονώσουν τα μαλλιά αλλά και να σκουραίνουν το χρώμα τους (και των βλεφαρίδων) βράζοντας μαζί φύλλα δάφνης και καρυδιάς. Σήμερα χρησιμοποιείται σε αρώματα, κεριά και σαπούνια.
Θεραπευτικές χρήσεις: Εσωτερικά λαμβάνεται ως αφέψημα των καρπών, ως έγχυμα των φύλλων ή υπό μορφή βάμματος. Εξωτερικά κάνουμε πλύσεις με το αφέψημα για την πιτυρίδα και την τριχόπτωση, υπό μορφή καταπλάσματος το χρησιμοποιούμε σε μώλωπες και το αιθέριο έλαιο αναμεμιγμένο σε ένα έλαιο βάση για μασάζ σε περιπτώσεις θωρακικών λοιμώξεων, βήχα, δύσκαμπτων μυών και διαστρεμμάτων.
Το αιθέριο έλαιο της δάφνης βοηθά στη συγκέντρωση εν ώρα μελέτης. Αν λοιπόν βάλουμε λίγες σταγόνες σε ένα αρωματιστή και το τοποθετήσουμε στο δωμάτιο που διαβάζουμε βοηθά στην καλύτερη απόδοση του μαθητή. Χρειάζεται όμως προσοχή γιατί αν το εισπνεύσουμε αρκετές ώρες μετά δεν θα κοιμηθούμε εύκολα λόγω της υπερδιέγερσης που προκαλεί.
Συνίσταται για: συγκέντρωση, τριχόπτωση
Μήνας συλλογής: Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος
ΣΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΓΛΑΣΤΡΟΜΕΝΑ ΦΥΤΑ ΔΑΦΝΗΣ ΑΠΟ 3€/ΦΥΤΟ
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.