Θαμνώδεις τριανταφυλλιές με μεγάλα τριαντάφυλλα


Eίναι οι σύγχρονες τριανταφυλλιές που όλοι γνωρίζουμε.
Τα τριαντάφυλλά τους με το τέλειο σχήμα τους είναι αυτά που οι τελευταίες γενιές βλέπουν συνέχεια στους περισσότερους κήπους και στα ανθοδοχεία. Τα πάμε και τα φέρνουμε παντού, στις διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις, στα βάζα του σπιτιού και του γραφείου μας και γενικά σε κάθε χώρο που ζούμε, στην πόλη ή στην ύπαιθρο.
Δεν υπάρχει, πιστεύουμε κανένα άλλο είδος καλλωπιστικού φυτού που να μπορεί να επιδείξει μια τόσο λαμπερή ομορφιά στα χρώματα για μια τόσο μεγάλη περίοδο του έτους όσο αυτές οι τριανταφυλλιές. Πολλοί μάλιστα βλέπουν ότι είναι τόσο εντυπωσιακές που μπορούν να επισκιάσουν πολλά άλλα είδη μέσα στον κήπο, αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί μειονέκτημα. Εφόσον τοποθετηθούν κατάλληλα, μπορούν να αναδείξουν οτιδήποτε (φυτό ή διακοσμητικό στοιχείο) περιβάλλουν ή βρίσκεται κοντά τους.

Θαμνώδεις τριανταφυλλιές: Φυτεμένες μία - μία στον κήπο ή στο μπαλκόνι
Είναι αλήθεια πως τις περισσότερες φορές την τριανταφυλλιά την βλέπουμε μέσα από το άνθος της, το υπέροχο τριαντάφυλλο, το ρόδο που στέκει μπροστά μας στο βάζο, στο τραπεζάκι, στην κουζίνα, το σαλόνι.
Οι τριανταφυλλιές αυτής της κατηγορίας θα σας "προσκαλέσουν" να τις φυτέψετε παντού, σε κάθε γωνιά του κήπου ή της βεράντας για να γευτείτε αυτά τα τριαντάφυλλα.
Κάντε το και θα σας ανταμείψουν με το παραπάνω. Όπου κι αν βρίσκονται στον κήπο, τη βεράντα, το μπαλκόνι. Σε γλάστρες, σε μεγάλα δοχεία, σε χτιστές ζαρντινιέρες…
Γευτείτε την πρόσκληση.

Παρτέρια με Θαμνώδεις τριανταφυλλιές (νησίδες)
Στις πιο πολλές περιπτώσεις οι τριανταφυλλιές φυτεύονται σε παρτέρια. Φυτεύονται σε ομάδες και φαίνονται σαν χρωματιστές τούφες πάνω στο έδαφος (νησίδες). Το παρτέρι επίσης πρέπει να δείχνει συμπαγές και να μην ξεχωρίζουν τα φυτά μεταξύ τους. Μ' αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε και τα πολλά αγριόχορτα ανάμεσα στα φυτά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να συνθέσουμε ένα όμορφο παρτέρι με τριανταφυλλιές και φυσικά αυτό εξαρτάται από το γούστο του καθενός και από το χώρο που διαθέτει.
• Αν θέλουμε να πετύχουμε ένα ομοιόμορφο παρτέρι, κάτι σαν ανθισμένη τούφα τότε χρησιμοποιούμε μία μόνο ποικιλία, οι πολλές ανακατωμένες ποικιλίες δεν θα δώσουν αξιόλογο αποτέλεσμα.
• Σε μεγάλα παρτέρια μπορούμε να φυτέψουμε 2 ή περισσότερες ποικιλίες αλλά ξεχωριστά τη μία από την άλλη. Σε πολλές περιπτώσεις πετυχαίνουμε ένα ανάγλυφο αποτέλεσμα φυτεύοντας την πιο ψηλή στο κέντρο και τη χαμηλότερη στην περιφέρεια του παρτεριού.
• Για να δείξει το παρτέρι συμπαγές φυτεύουμε πυκνά ώστε κατά την περίοδο της βλάστησης να μην φαίνεται η γη.
• Για τις πιο συνηθισμένες κατηγορίες τριανταφυλλιών (θαμνώδεις και με τριαντάφυλλα σε μπουκέτα) αυτές οι αποστάσεις είναι 40-50 εκ. φυτό από φυτό.
• Οι χαμηλές ποικιλίες φυτεύονται πυκνότερα.
• Γενικά οι πυκνές φυτεύσεις των τριανταφυλλιών ευνοούν και το πότισμα με σταγόνα για οικονομία στο νερό και καλύτερα αποτελέσματα.
Συνεπώς, ένα στοιχειώδες παρτέρι είναι 3 τριανταφυλλιές της ίδιας ποικιλίας, η μία κοντά στην άλλη.
Γενικά, στους κήπους με σχεδιασμό ή στους ροδώνες τα μονόχρωμα παρτέρια προτιμούνται. Φυτέψτε στο γκαζόν όπου θα σας δώσουν ένα ανάγλυφο αποτέλεσμα. Υπολογίστε τουλάχιστον 5 τριανταφυλλιές σε κάθε τέτοιο παρτέρι.
Υπάρχει κι άλλος τύπος παρτεριού όπου ανακατεύουμε πολλές ποικιλίες κυρίως από την κατηγορία "θαμνώδεις με μεγάλα τριαντάφυλλα". Αυτή η "ακαταστασία" και η διαφορά σε μέγεθος των ποικιλιών δίνουν πολλές φορές ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Σε τέτοια παρτέρια θα βάλετε τις ποικιλίες που προτιμάτε για να κόβετε τριαντάφυλλα για το βάζο. Είναι καλό να μπαίνουν τρία φυτά από την ίδια ποικιλία κοντά (0,50μ φυτό από φυτό) και να αφήνουμε κενό μεγαλύτερο από 1 μέτρο ώστε να ξεχωρίζει η κάθε ποικιλία.
Στις άκρες όλων των παρτεριών μπορούν να φυτευτούν μινιατούρες ή νάνες ποικιλίες τριανταφυλλιάς όπως η κατηγορία Palace ® (δείτε παρακάτω) αλλά σε μικρότερες αποστάσεις μεταξύ τους (0,25 ως 0,30μ) και να περιχαρακώσουν έτσι υπέροχα το παρτέρι. Σ' αυτήν την περίπτωση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα ποώδη (ετήσια ή πολυετή) λουλούδια.
Τέλος μπορείτε να δημιουργήσετε μικτές νησίδες όπως αναφέραμε παραπάνω αλλά σ' αυτή την περίπτωση δεν χρησιμοποιούνται μόνο 2 αλλά πολλές ποικιλίες σε τούφες πολλών φυτών η καθεμία κι έτσι δημιουργούμε ένα ρόδινο ανάγλυφο στρώμα. Επιπλέον, στις νησίδες αυτού του τύπου φυτεύουμε από τις πιο ψηλές ως τις πιο χαμηλές κατηγορίες τριανταφυλλιάς προσέχοντας πάντα να μην ενοχλούνται οι χαμηλές ποικιλίες από τις ψηλότερες, δηλαδή κυρίως να μη τις σκιάζουν.

Μπορντούρες με Θαμνώδεις τριανταφυλλιές
Από τις πιο όμορφες μπορντούρες που μπορείτε να δημιουργήσετε είναι αυτές με τριανταφυλλιές. Μπορούμε να χαράξουμε ένα διάδρομο ή μιαν αλέα ή να ορίσουμε τα όρια ενός παρτεριού με μια "τριανταφυλλένια" μπορντούρα.
Πολλές φορές σε ψηλές μπορντούρες χρησιμοποιούμε τις "θαμνώδεις" με μεγάλα τριαντάφυλλα ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που έχουμε φαρδιούς διαδρόμους.
Μία μόνο σειρά από τριανταφυλλιές είναι τις περισσότερες φορές αρκετή για τον σχηματισμό μιας μπορντούρας.
Οι "θαμνώδεις" φυτεύονται σε αποστάσεις 0,40 ως 0,60 μ ανάλογα με το ύψος της ποικιλίας, οι χαμηλότερες ποικιλίες φυτεύονται πιο πυκνά.
ΣΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤIΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
117,160,282,350,351,352 
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.