Ο βοτρύτης στη τριανταφυλλιά


Οι κηλίδες στα άνθη της τριανταφυλλιάς οφείλονται σε προσβολή από βοτρύτη. Η τεφρά σήψη – όπως ονομάζεται - είναι πολύ διαδεδομένη ασθένεια σε όλο τον κόσμο, και προσβάλλει μεγάλο αριθμό φυτών. Ο μύκητας είναι ο Botrytis cinerea (αδηλομύκητας) και προσβάλει όλα τα υπέργεια τμήματα της τριανταφυλλιάς.
Αρχικά έχουμε την εμφάνιση καστανών κηλίδων που εξελίσσονται και προκαλούν έλκη και ξηράνσεις κλαδιών. Στα προσβεβλημένα κλαδιά εμφανίζεται η τεφρή εξάνθηση του μύκητα (χαρακτηριστικό σύμπτωμα). Πολύ συχνά, στα πέταλα των ανθέων εμφανίζεται συμπτώματα με τη μορφή στιγμάτων, που ονομάζονται κηλίδες «φάντασμα». Αυτές οι κηλίδες δεν καλύπτονται με την εξάνθηση του μύκητα. Ο μύκητας απαιτεί υψηλή υγρασία και σχετικά κρύο καιρό.
Τα σπόρια του (κονιδιοσπόρια) μεταφέρονται με τον άνεμο.
Μπορείτε να αντιμετωπίσετε την ασθένεια με προληπτικά μέτρα, όπως καθαρισμό του χώρου από ξερά φύλλα και κλαδιά, διότι εκεί βρίσκεται κατά τους χειμερινούς μήνες. Επίσης, κόψτε και καταστρέψτε τα τυχόν προσβεβλημένα κλαδιά και άνθη. Επιπλέον, το κλάδεμα πρέπει να έχει ως σκοπό του την αραίωση της κόμης των φυτών ενω ενας προληπτικος ψεκασμος με χαλκουχο μυκητοκτονο θα βοηθησει.Κατασταλτικα ψεκασμος με θεραπευτικο μυκητοκτονο(νεοτοψιν)κατοπιν συμβουλης γεωπονου. Ακόμη, έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες και για βιολογική καταπολέμηση του μύκητα(πληροφοριες στο γεωπονικο κεντρο)
Πηγή:.gardenguide.gr
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.