Πως μεταφυτεύουμε ένα φυτό από μία γλάστρα σε μία άλλη


Η περίοδος της άνοιξης και ιδιαίτερα ο Μάρτιος, όπως και το φθινόπωρο, θεωρούνται μία από τις καλές περιόδους για να μεταφυτεύσουμε ένα φυτό από μία γλάστρα σε μία άλλη, μεγαλύτερη, που να καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες του βοηθώντας το έτσι ν' αναπτυχθεί σωστότερα αλλά και να έχει ενισχυμένη ανθοφορία.

Ας δούμε λοιπόν ποιές είναι οι βασικές κινήσεις που πρέπει να κάνουμε για να μεταφυτεύσουμε ένα λουλούδι ή ένα φυτό γενικότερα, από μία γλάστρα σε μία άλλη:

Βήμα 1ο. Η επιλογή της κατάλληλης νέας γλάστρας.

Η νέα γλάστρα πρέπει να είναι, προφανώς, πιο ευρύχωρη από αυτή που φιλοξενεί το φυτό μας τώρα. Προσοχή όμως. Δεν μεταφυτεύουμε από μία μικρή γλάστρα σε μία τεράστια καθώς έτσι θα "ζορίσουμε" αρκετά το φυτό μας για να καλύψει ξαφνικά όλο αυτό τον πολύ μεγαλύτερο χώρο. Το πιθανότερο δε, είναι αυτό να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη του ριζικού του συστήματος εις βάρος της βλάστησής του.

Επιλέγουμε λοιπόν μία γλάστρα που να έχει διάμετρο κάποια εκατοστά μεγαλύτερη από την τωρινή και λαμβάνοντας πάντα υπόψιν μας τις δυνατότητες του φυτού ή λουλουδιού μας.

Βήμα 2ο. Ελέγχουμε αν η νέα γλάστρα έχει τρύπες αποστράγγισης.

Ελέγχουμε εάν η γλάστρα μας έχει στον πάτο της τις απαραίτητες τρύπες αποστράγγισης ώστε να βρίσκει διέξοδο το νερό του ποτίσματος αλλά και της βροχής. Εάν δεν έχει, πρέπει απαραιτήτως να τις ανοίξουμε εμείς. Πως; Εάν η γλάστρα είναι πλαστική η διαδικασία είναι εύκολη – χρησιμοποιούμε απλά ένα κατσαβίδι κι ένα σφυράκι. Εάν η γλάστρα είναι πήλινη θα χρειαστεί …έξτρα δύναμη στο σφυράκι και το κατσαβίδι ή ενδεχομένως και κάποιο τρυπάνι.

Βήμα 3ο. Βάζουμε στον πάτο της νέας γλάστρας χαλίκι, ελαφρόφετρα ή μερικά σπασμένα κεραμίδια.

Η παρουσία κάποιου από τα παραπάνω υλικά είναι απαραίτητη για να στραγγίζει σωστά το νερό και να μην σαπίσουν οι ρίζες του φυτού μας.

Βήμα 4ο. Επιλέγουμε το κατάλληλο χώμα.

Εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Το χώμα είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τη σωστή ανάπτυξη του φυτού μας στη νέα γλάστρα. Έτσι, επιλέγουμε το κατάλληλο χώμα για το συγκεκριμένο φυτό ή λουλούδι που διαθέτουμε ρωτώντας κάποιο εξειδικευμένο κατάστημα κι όχι επιλέγοντας ένα "γενικής χρήσης" φυτόχωμα.

Βήμα 5ο. Αφαιρούμε το φυτό από την παλιά γλάστρα.

Η διαδικασία: Γυρίζουμε τη γλάστρα ανάποδα. Με το ένα χέρι συγκρατούμε το φυτό ώστε να μην φύγει από τη θέση του απότομα και με το άλλο χτυπάμε τη γλάστρα στον πάτο της. Εάν πρόκειται για μια μεγάλη γλάστρα και μάλιστα πήλινη, είναι προφανές ότι θα χρειαστούμε τη βοήθεια και κάποιου άλλου ατόμου. Προσοχή μόνο στις απότομες – νευρικές κινήσεις. Μπορεί να προκαλέσουμε ζημιά στο φυτό μας.

Βήμα 6ο. Τοποθετούμε το φυτό στη νέα του γλάστρα.

Τοποθετούμε το φυτό στο κέντρο της νέας γλάστρας, προσεκτικά, χωρίς να προκαλέσουμε ζημιά στην μπάλλα του χώματος που τυλίγει τις ρίζες του και στη συνέχεια προσθέτουμε χώμα έως ότου η νέα γλάστρα γεμίσει – χωρίς να την ξεχειλίσουμε.

Στη συνέχεια, με τις παλάμες μας πατάμε (χωρίς να βάλουμε υπερβολική δύναμη) το χώμα γύρω από τη βάση του φυτού ώσπου αυτό να σκληρύνει και να "ενοποιηθεί" γύρω από το βλαστό.

Βήμα 7ο. Πότισμα μετά τη μεταφύτευση.

Για το εάν θα πρέπει να ποτίσουμε και πόσο μετά τη μεταφύτευση δεν αυτενεργούμε. Ρωτάμε κάποιον ειδικό καθώς κάθε λουλούδι και φυτό έχει τις δικές του – ιδιαίτερες ανάγκες, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και οι καιρικές συνθήκες τη συγκεκριμένη περίοδο που επιλέξαμε να κάνουμε τη μεταφύτευση.
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.