Η καλλιέργεια αρωματικών λαχανικών


Ας δούμε μερικά βασικά tips για τα αρωματικά λαχανικά. Ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για σαλάτα ή σάλτσα, τα αρωματικά δίνουν μια ιδιαίτερη γεύση σχεδόν σε κάθε γεύμα. Εμείς σας αποκαλύπτουμε 6 μυστικά σχετικά με τη φύτευση, τη φροντίδα και τη συγκομιδή των αρωματικών λαχανικών.

1. Καλλιέργεια
Μπορείτε να καλλιεργήσετε αρωματικά λαχανικά σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο, σε γλάστες, ζαρτινιέρες ή τον κήπο σας. Φυτεύοντας μια ομάδα αρωματικών λαχανικών δε θα έχετε απλώς ένα ωραίο αποτέλεσμα αλλά θα δημιουργήσετε τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη πολλών αρωματικών λαχανικών σε μικρό χώρο. Ανάμεσα στα αρωματικά που μπορείτε να φυτέψετε είναι ο μαϊντανός, ο άνηθος, το κρεμμυδάκι και ο βασιλικός. Σπείρετε απλώς τους σπόρους επάνω στο χώμα και διατηρήστε αυτή την περιοχή υγρή ώστε να μπορέσουν να βλαστήσουν τα λαχανικά.

2. Μεταφύτευση
Ο πιο εύκολος τρόπος να έχετε αρωματικά λαχανικά στο σπίτι είναι να τα αγοράσετε από κάποιο φυτώριο ή τη λαϊκή αγορά. Σε περίπτωση λοιπόν που αγοράσετε ένα αρωματικό λαχανικό σε γλαστράκι είναι σημαντικό να το μεταφυτεύσετε σύντομα σε μια μεγαλύτερη γλάστρα στο σπίτι σας. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζετε ότι το φυτό θα έχει αρκετό χώρο να αναπτύξει τις ρίζες του.

3. Πότισμα
Για να αναπτυχθούν τα αρωματικά λαχανικά πρέπει σε γενικές γραμμές να τα ποτίζετε συχνά. Αν ωστόσο προτιμάτε μεσογειακά αρωματικά όπως είναι το θυμάρι, η ματζουράνα, η ρίγανη και το δενδρολίβανο τότε δε χρειάζετε να τα ποτίζετε συχνά καθώς είναι συνηθισμένα να αναπτύσσονται σε ξηρό χώμα. Αντίθετα το φρέσκο κρεμμύδι, το μελισσόχορτο και ο μαϊντανός χρειάζονται πολύ νερό. Και στις δύο περιπτώσεις το υπερβολικό πότισμα που οδηγεί σε λιμνάζοντα νερά πρέπει να αποφεύγεται.

4. Λίπανση
Σε γενικές γραμμές, τα λιπάσματα πρέπει να χρησιμοποιούνται με οικονομία. Σε περιπτώσεις που λιπαίνετε τα αρωματικά λαχανικά πολύ συχνά, είναι πιθανό να επηρεαστεί η γεύση τους. Αν θέλετε να τα λιπάνετε μπορείτε να το κάνετε μια φορά το μήνα.

5. Συγκομιδή
Η συγκομιδή των αρωματικών λαχανικών είναι πολύ εύκολη. Στα περισσότερα από αυτά, όπως στο βασιλικό, κόβετε απλώς τα φυλλαράκια τους. Σε άλλα, όπως το άγριο σκόρδο, χρειάζεται να κόψετε ολόκληρο κλαδάκι χρησιμοποιώντας κοφτερό μαχαίρι ή ψαλίδι λαχανικών. Θυμηθείτε να κόβετε μόνο την ποσότητα που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε.

6. Αποθήκευση
Μπορείτε να αποθηκεύσετε αρωματικά λαχανικά με δύο τρόπους: είτε αποξηραίνοντάς τα είτε καταψύχοντάς τα. Αν αποφασίσετε να τα αποξηράνετε, τοποθετήστε τα σε ένα θερμό και σκιερό σημείο για δύο εβδομάδες. Έπειτα τοποθετήστε τα σε γυάλινα δοχεία με καπάκι. Αν θέλετε να τα καταψύξετε, πρέπει πρώτα να τα καθαρίσετε. Έπειτα να τα ψιλοκόψετε και να τα τοποθετήσετε σε δοχεία κατάψυξης. Φροντίστε κάθε αρωματικό λαχανικό να βρίσκεται στο δικό του δοχείο. Και οι δύο τρόποι αποθήκευσης εξασφαλίζουν τη διατήρηση του αρώματος και των αιθέριων ελαίων των αρωματικών λαχανικών.
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.