Οι κύριες αρρώστιες στα φυτά εξωτερικού χώρου


Τα φυτά εξωτερικού χώρου στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας, επειδή είναι εντελώς εκτεθειμμένα συνέχεια σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, πολλές φορές παρουσιάζουν συχνότερα αρρώστιες από εκείνα που βρίσκονται μέσα στο σπίτι. Τα συμπτώματα και αντιμετώπιση τους ποικίλλει ανάλογα με τις συνθήκες, ωστόσο για κάθε περίπτωση υπάρχει και η κατάλληλη θεραπεία. Παρατηρώντας τη φύση και ακολουθώντας τις ισορροπίες που εκείνη υπαγορεύει σε ζώα και φυτά, οι θεραπείες αυτές είτε χημικές, είτε φυσικές, μπορούν να εφαρμοστούν από τον απλό ερασιτέχνη μέχρι τον πιο εξειδικευμένο επιστήμονα, αρκεί να υπάρχουν οι σωστές οδηγίες και να ακολουθούνται πιστά.

Ξεκινώντας από την πιο γνωστή αρρώστια, την Βαμβακάδα (pseudococcus). Πρόκειται για μία οικογένεια εντόμων και εμφανίζεται κυρίως στα πεύκα και στα υπόλοιπα κωνοφόρα με άμεση και ταχύτατη εξάπλωση και οδηγεί στην ξήρανση ολόκληρων κλαδιών, ακόμα και δέντρων σε προχωρημένο σταδιο. Προσβάλλει εύκολα τα οπωροφόρα ειδικά τα νεαρά κλαδιά και το εσωτερικό του κορμού μεγάλων δέντρων, δημιουργώντας μια καχεκτική και υποβαθμισμένη όψη και αφήνοντας χαρακτηριστικά λευκά σημάδια. Η έγκαιρη διάγνωσή της αντιμετωπιίζεται με νερό σε υπερβολικά δόση και πίεση μέχρι να καθαρίσει όλο το φυτό και μετά ψεκασμος με αλατα καλιου(βιολογικα)και χημικά με καποιο εντομοκτόνο(π.χ χλωρπιριφος) που θα προμηθευτεί κανείς από το γεωπόνικο κεντρο(φραγκων 13)Μεγάλη προσοχή χρειάζεται για την χρήση αυτών των φαρμάκων, που πρέπει να είναι πάντα πολύ μετρημένη.

Δεύτερη κατά σειρά και συχνότητα ασθένεια στα φυτά εξωτερικού χώρου είναι η Φυτόφθορα (phytophthora), δύσκολα αντιμετωπίσιμοι μύκητες με περίπου εκατό διαφορετικά αναγνωρισμένα είδη που μπορούν να προσβάλουν σοδείες με αποτέλεσμα τεράστιες οικονομικές απώλειες. Προσβάλλουν τη ρίζα, τα νεαρά φύλλα, τους καρπούς και το εσωτερικό μέρος του κορμού και αν φθάσει στην κεντρική ρίζα, δημιουργεί πολύ σοβαρό πρόβλημα ατροφείας των νεαρών βλαστών. Το κύριο συμπτωμά του είναι η ξήρανση κλαδιών και μερών του φυτού και προέρχεται από υπερβολική υγρασία των χωμάτων σε γλάστρες ( υπερβολικό πότισμα, βροχή, κακή αποστράγγιση, πρωινή υγρασία ) ή σε εδάφη που είναι βαριά ( έλλειψη αμμουδερών στοιχείων, κόκκινα ή αργιλώδη ).
Η καταπολέμηση του γίνεται βασικά με χημικούς τρόπους, όπως το ριζοπότισμα με ένα κατάλληλο σκεύασμα ή το ψεκασμό με ένα μυκητοκτόνο ή και συνδυασμός των δύο, πάντα υπό τις οδηγίες του γεωπόνου απο το γεωπονικο κεντρο(φραγκων 13). Φυσικός τρόπος αντιμετώπισης δεν υπάρχει, εκτός από τον τακτικό αερισμό των εδαφών γύρω από τον κορμό με τσάπισμα, προσεχτικά όμως μην πειραχθούν οι εξωτερικές και εσωτερικές ρίζες του φυτού. Σε προληπτικό επίπεδο πολύ βοηθητική είναι και μια διαδικασία φυσικής ξηρανσης εδαφών που είναι επιρρεπή σε υγρασία, όπως η τοποθέτηση ειδικών μονωτικών υλικών γύρω από το φυτό και συχνός έλεγχος με κάποιο ειδικό μετρητή υγρασίας ( εξειδικευμένο όργανο αρκετά ακριβές-υγρασιομετρο).

Τρίτη αρρώστεια εξωτερικόυ χώρου είναι το Ωίδιο, ένας μύκητας που ευνοείται από τον ζεστό και υγρό καιρό, αλλά και την υγρασία του υπερβολικού ποτίσματος. Συχνή εμφάνιση της παρατηρείται σε φυτά που πλαισιώνουν το γκαζόν ( για παράδειγμα τριανταφυλιές ), καθώς το καθημερινό πότισμά δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του. Με βασικό σύμπτωμα τις λευκές κηλίδες, το ωίδιο μεταδίδεται εύκολα και γρήγορα σε πολλές ποικιλίες φυτών και καταπολεμάται με ανάλογο μυκητοκτόνο(βρεξιμο θειαφι,μικλομπουτανιλ) σε τακτικούς ψεκασμούς πάντα ακολουθώντας την συμβουλή του γεωπόνου του γεωπονικου κεντρου(φραγκων 13) με την παράλληλη απομάκρυνση των χαλασμένων ανθών και φύλλων με τη χρήση αποστειρωμένου εργαλείου μπορείτε να αποφύγεται την περεταίρω εξάπλωση της ασθένειας και σε άλλα φυτά. Η χρήση αυτόματου ποτίσματος με τη τεχνολογία στάγδην θα περιορίσει την παράλογη χρήση νερού και τη δημιουργία ευνοικών συνθηκών για τη διάδωση του μύκητα.

Για φυσική θωράκιση του φυτού σας αρκετά αποτελεσματικό είναι και το θειαφισμα(οχι πανω απο 30 βαθμούς Κελσίου)που σε συνδυασμό με τακτικη αλλαγή στον αέρα και ξηρασία διευκολύνει την καταστροφή του μύκητα, αλλά με πιο αργούς και όχι και τόσο αποτελεσματικούς πάντα τρόπους. Συμπερασματικά το καλύτερο και οικολογικότερο που μπορεί κανείς να κάνει για τον κήπο ή το μπαλκόνι του, όσον αφορά τις διάφορες ασθενειές που εμφανίζονται, είναι να τις αντιμετωπίζει έγκαιρα, γρήγορα, και σωστά με βιολογικά εντομοκτόνα(άλας καλίου,βάκιλος θουριγκίας)και μυκητοκτόνα(γαλαζοπετρα,θειαφι)και όχι απλά να ξεφορτώνεται το άρρωστο φυτό του, διότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες αυτές να ξαναπαρουσιαστούν στο ίδιο σημείο και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Ακόμα και για οικονομικούς λόγους είναι προτιμότερη αυτή η λύση.
Πηγή:.fytoriakentia.gr


Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.