Ο ΖΕΟΛΙΘΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ

Εδώ και χιλιάδες χρόνια η ελιά και ο καρπός της είναι μια ζωντανή κληρονομιά, που συνδέεται με την ελληνική ιστορία και με πολλούς τομείς της ζωής μας. Από τα αρχαία χρόνια είναι γνωστός ο ρόλος της στην εξέλιξη της οικονομίας και του πολιτισμού μας. Σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα 150.000.000 περίπου ελαιόδεντρα, λειτουργούν 2.800 ελαιοτριβεία και 500.000 οικογένειες ζουν από την καλλιέργεια της ελιάς, αφού σε αρκετές περιοχές το ελαιόλαδο αποτελεί το αποκλειστικό εισόδημα των κατοίκων. Το ελληνικό ελαιόλαδο είναι από τα ποιοτικότερα στον κόσμο, αλλά η συνεχής αύξηση των προδιαγραφών ποιότητας δημιουργεί την ανάγκη να βρεθούν περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον και την υγεία, μέθοδοι αντιμετώπισης των ασθενειών και των εντόμων που προσβάλουν τα ελαιόδεντρα.
Ο ζεόλιθος είναι ένα φυσικό προϊόν που δημιουργείται μέσα από φυσικές διαδικασίες εκατομμυρίων ετών, ενώ οι ιδιότητες και εφαρμογές του είναι τόσο σημαντικές που πολλοί τον χαρακτηρίζουν μαγικό. Ο ζεόλιθος από μόνος του δεν είναι λίπασμα, αλλά είναι ένα καταπληκτικό εδαφοβελτιωτικό ορυκτό το οποίο βοηθά το φυτό να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα θρεπτικά συστατικά και το νερό που βρίσκονται στο έδαφος. Αυτό που τον κάνει πολύτιμο είναι ότι ο ζεόλιθος είναι ένα από τα λίγα φυσικά υλικά που είναι αρνητικά φορτισμένα με κρυσταλλική δομή η οποία έχει αμέτρητα κενές θέσεις. Έχει δηλαδή αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο και συνεπώς τραβάει τα θετικά φορτισμένα σωματίδια που είναι όλα τα θρεπτικά στοιχεία. Έτσι τα συγκρατεί και τα απελευθερώνει σιγά-σιγά στα φυτά συμβάλλοντας στην ομοιόμορφη θρέψη τους, αποκλείοντας τα θρεπτικά αυτά στοιχεία να παρασυρθούν με το νερό της βροχής ή του ποτίσματος από την περιοχή της ρίζας του φυτού. Εκτός από ιόντα, ο ζεόλιθος, μπορεί και δεσμεύει εύκολα και μόρια νερού στους πόρους του, έως και 60% του βάρους του. Οι γεωλόγοι λόγω αυτής της ιδιότητας του τον έχουν χαρακτηρίσει και ως ρεζερβουάρ νερού για τα φυτά. Σε ξηρικές καλλιέργειες όπως οι ελιές, ο ζεόλιθος μπορεί να χορηγεί στα φυτά την απαραίτητη υγρασία σε περιόδους ανομβρίας.
Ο ζεόλιθος εφαρμόζεται με ενσωμάτωση στο έδαφος γύρω από τον κορμό του δέντρου και η ωφέλιμη δράση του είναι μακροχρόνια αφού δεν αποικοδομείται όπως τα άλλα βελτιωτικά εδάφους.




Με την εφαρμογή του προσφέρει μια σειρά από πολύτιμες υπηρεσίες, όπως:
● Αυξάνει την ικανότητα απορρόφησης και συγκράτησης των θρεπτικών στοιχείων.
● Μειώνει τις απώλειες θρεπτικών στοιχείων λόγω αεριοποίησης (απώλειες αζώτου με τη μορφή αμμωνίας) ή υδατομεταφοράς (νιτρώδη και νιτρικά).
● Συμβάλλει στη μείωση της ποσότητας των χρησιμοποιούμενων λιπασμάτων κατά 20-25%.
● Σε συνδυασμό με τη λίπανση μπορεί να βοηθήσει στη σταδιακή αποδέσμευση των θρεπτικών στοιχείων έτσι ώστε να μην έχουμε απώλειες και από την άλλη μεριά στον εφοδιασμό των φυτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
● Αυξάνει την ικανότητα συγκράτησης νερού, ιδιαίτερα στα αμμώδη εδάφη, το οποίο αποδίδει στα φυτά σταδιακά.
● Αυξάνει το διαθέσιμο φωσφόρο και κάλιο στα δένδρα.
● Προσφέρει μυκητολογική και εντομολογική δράση προστασίας.
● Μειώνει τα σκαμπανεβάσματα της παραγωγής από τη μια χρονιά στην άλλη.
● Μείωση του φαινόμενου της παρενιαυτοφορίας.
● Εξουδετερώνει τα όξινα συστατικά του εδάφους (ουδετεροποιεί το pH).
● Βελτιώνει τη δομή του εδάφους μειώνοντας τη συμπίεση και αυξάνοντας τον αερισμό.
● Βελτιώνει το ριζικό σύστημα.
● Βοηθά στην αύξηση του πληθυσμού των ωφέλιμων μικροοργανισμών του εδάφους που βοηθούν σημαντικά στη σωστή θρέψη των φυτών.
● Περιορίζει δραστικά τους πληθυσμούς των επιβλαβών μικροοργανισμών.
● Καθαρίζει το έδαφος από τοξικά στοιχεία και μέταλλα.
● Απορροφά την περίσσεια αμμωνία που συχνά προκαλεί εγκαύματα στις ρίζες.
● Είναι 100% φυσικό προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιολογική γεωργία.
● Συνδυάζεται άριστα με τους Ενεργούς Μικροοργανισμούς σε πολλές εφαρμογές, ενδυναμώνοντας τη δράση τους.
Ακόμη μια πολύτιμη χρήση του ζεόλιθου είναι ο ψεκασμός του, σε μορφή λεπτής πούδρας, πάνω στο φύλλωμα και στον καρπό του δέντρου. Μελέτες έδειξαν ότι οι σκονισμένες ελιές δέχτηκαν λιγότερες επιθέσεις από τον δάκο και τη μαργαρόνια που μαστίζουν τους ελαιοπαραγωγούς. Αυτή η μέθοδος είναι πιο αποτελεσματική, διότι επιτρέπει την προφύλαξη δημιουργώντας ένα φιλμ προστασίας που ενοχλεί το έντομο, αλλά και ο καρπός παραμένει φαγώσιμος.
Ο ψεκασμός με ζεόλιθο παρέχει στο δένδρο αμέτρητα οφέλη, όπως:
● Προστατεύει από έντομα, ακάρεα, μύκητες και βακτήρια.
● Προστατεύει από το κυκλοκόνιο, το δάκο και τη μαργαρόνια.
● Βελτιώνει τη φωτοσύνθεση και τη ζωηρότητα της βλάστησης.
● Αυξάνει το βάρος και την ποιότητα της ελιάς.
● Προλαμβάνει ζημιές από παγετούς.
● Μειώνει το θερμοκρασιακό στρες των δένδρων.
● Προστατεύει από τα εγκαύματα των ηλιακών αχτίνων, ιδιαίτερα στις νότιες περιοχές.
● Καθώς ξεπλένεται από τα φύλλα καταλήγει στο έδαφος, αυξάνοντας της γονιμότητά του.
Ως άμεση συνέπεια όλων των παραπάνω η εφαρμογή του φυσικού ζεόλιθου είναι ένας αποτελεσματικός και οικονομικός για την αύξηση και βελτίωση της παραγωγής των φυτών δίνοντας το καλύτερο αποτέλεσμα, την άμεση απόσβεση του κόστους εφαρμογής, τη βελτίωση ποιότητας καρπού και κατ’επέκταση ελαιόλαδου, και επιτρέπει επιπλέον μια βιολογική καλλιέργεια, αφού ως φυσικό προϊόν επιτρέπει να αποφύγουμε τη χρήση χημικών ουσιών. Οι γεωργοκτηνοτρόφοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον ζεόλιθο στη διατροφή των ζώων και στα δάπεδα των στάβλων και θα έχουν μια κοπριά με εξαιρετικές ιδιότητες. Όλη η αμμωνία που φεύγει στην ατμόσφαιρα και επιδρά αρνητικά στην υγεία των ζώων θα δεσμευτεί από τον ζεόλιθο στο μεγαλύτερο της ποσοστό. Η αμμωνία δεσμεύεται στους μικροπόρους του υλικού στους οποίους δε μπορούν να εισέλθουν τα νιτροποιητικά βακτήρια και να την οξειδώσουν. Αυτή η κοπριά μεταφερόμενη στα χωράφια θα προσφέρει τις ευεργετικές ιδιότητες της στα ελαιόδεντρα.
Τέλος, το εξαιρετικό παρθένο ζεόλαδο είναι ένα πρωτοποριακό προϊόν που αποτελεί ελληνική καινοτομία σε παγκόσμιο επίπεδο, και παράγεται από ελαιόδεντρα που εφαρμόστηκε ζεόλιθος στην καλλιέργεια τους. Οι χημικές αναλύσεις αποδεικνύουν επί του πρακτέου την ποιότητα του ζεόλαδου, πράγμα το οποίο εντυπωσιάζει τους ελαιοπαραγωγούς.



ΠΗΓΗ : zeolife.gr

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.