ΛΙΠΑΝΣΕΙΣ - ΠΟΤΙΣΜΑΤΑ - ΣΚΑΛΙΣΜΑΤΑ-ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ στις τριανταφυλλιες


Λιπάνσεις
Όλες οι τριανταφυλλιές και ιδίως αυτές τις συνεχούς ανθοφορίας ευνοούνται ιδιαίτερα με την λίπανση. Λιπάνετε από την άνοιξη ως το φθινόπωρο (αποφεύγοντας τη λίπανση τις περιόδους με πολλή ζέστη) με μια κουταλιά του γλυκού κάθε μήνα με κάποιο πλήρες λίπασμα του τύπου complesal (12- 12-17 +3 μαγνήσιο).Μην αμελείτε όμως να προσθέτετε συχνά οργανική ουσία (κοπριά, τύρφη ή φυλλόχωμα) στη λακκούβα της κάθε τριανταφυλλιάς: είναι το καλύτερο λίπασμα.

Ποτίσματα
Οι τριανταφυλλιές ευνοούνται ιδιαίτερα όταν οι ρίζες τους βρίσκονται σε υγρό και δροσερό περιβάλλον που το πετυχαίνουμε με την συχνή προσθήκη κοπριάς και τα καλά ποτίσματα (αφήστε το νερό να τρέχει σιγά - σιγά για πολλή ώρα ώστε το νερό να φθάσει ως κάτω στις ρίζες). Στην άρδευση με σταγόνες μερικές φορές το καλοκαίρι αφήστε να ποτίζει για πολλές ώρες.
Στη διάρκεια του χειμώνα και των αρχών της άνοιξης, μην ποτίζετε υπερβολικά παρά μόνο αν διαπιστώσετε ότι η επιφάνεια του εδάφους είναι ξερή σε βάθος μερικών εκατοστών. Γενικά κατά την περίοδο της άνοιξης ένα καλό πότισμα την εβδομάδα (εφόσον δεν έχει βρέξει) είναι καλό. Τα υπερβολικά ποτίσματα είναι πιθανό να δημιουργήσουν πρόβλημα στα φυτά.
Η συχνότητα των ποτισμάτων και η ποσότητα του νερού εξαρτώνται πάντα από τον καιρό, την κατάσταση του φυτού, την εποχή και το έδαφος και γι αυτό δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβείς οδηγίες.

Σκαλίσματα
Σκαλίζετε τις τριανταφυλλιές σας κάθε τόσο γιατί έτσι βελτιώνεται ο αερισμός του εδάφους και ανθίζουν συχνότερα και περισσότερο. Αν αυτό γίνεται κάθε 1-1,5 μήνα μπορείτε να προσθέσετε προηγουμένως λίπασμα ή κοπριά γύρω από το κάθε φυτό και στην συνέχεια να το ενσωματώσετε στο χώμα με το σκάλισμα.
Κάθε χρόνο, στο τέλος του φθινοπώρου ή μετά το κλάδευμα τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο, σκαλίστε και προσθέστε κοπριά και λίπασμα γύρω από τα φυτά.
Προσέξτε ιδιαίτερα:
1. Μην ρίχνετε χημικά λιπάσματα στα νεοφυτεμένα φυτά.
2. Σε περιοχές όπου το νερό είναι σκληρό (δηλ. περιέχει άλατα) αποφύγετε εντελώς τα λιπάσματα, προσθέστε μόνο κοπριά και φροντίστε ώστε τα ποτίσματα να γίνονται πιο τακτικά.
3. Μετά τον Αύγουστο μη λιπαίνετε ακόμα και τις παλιές τριανταφυλλιές σας.

Aσθένειες
Τηλεφωνείστε μας για τεχνικές συμβουλές στο 2310518761 (ώρες 07.00 - 15.00)
Οι ασθένειες αναπτύσσονται κυρίως σε βροχερές χρονιές. Οι κυριότερες είναι:

Το ωίδιο (κοινώς μπάστρα)
Είναι η πιο συχνή ασθένεια και εμφανίζεται κυρίως όταν βρέχουμε συχνά τα φύλλα και όταν οι τριανταφυλλιές μας είναι φυτεμένες σε σκιερά μέρη. Τα συμπτώματα που εμφανίζει είναι ένα λευκό χνούδι στα φρέσκα φύλλα τα οποία παραμορφώνονται (σγουραίνουν ελαφρά).
Σε πιο σοβαρές προσβολές το χνούδι καλύπτει μπουμπούκια και βλαστούς. Καταπολεμείται εύκολα με θειάφισμα (ελαφρύ σκόνισμα με θειάφι) εφόσον η θερμοκρασία της ημέρας υπερβαίνει τους 23 βαθμούς. Καλό είναι το θειάφισμα να γίνεται προληπτικά κάθε 15 μέρες ως 1 μήνα.
Εφόσον βρέξει και ξεπλυθεί το θειάφι καλό είναι να το επαναλάβετε. Όταν θειαφίζετε με πολύ ζεστό καιρό φροντίστε να είναι τα φυτά σας καλά ποτισμένα.
Άλλος τρόπος καταπολέμησης είναι να ραντίσετε με ειδικά ωιδιοκτόνα σκευάσματα που θα προμηθευτείτε από το γεωπονικο κεντρο φραγκων 13

Η μαύρη κηλίδωση
Εκδηλώνεται κυρίως την άνοιξη και φθινόπωρο μετά από βροχές. Το μόλυσμα υπάρχει στο έδαφος και η ασθένεια εκδηλώνεται αφόσον τα φύλλα της βάσης παραμείνουν υγρά για 48 ώρες. Τα συμπτώματα είναι σκούρες (μαύρες και στρογγυλές) κηλίδες πάνω στα φύλλα της βάσης του φυτού τα οποία στη συνέχεια κιτρινίζουν και πέφτουν (να μαζευτούν και να απομακρυνθούν ή να καούν).
Προληπτική Αντιμετώπιση:
Πρώτος και σημαντικότερος τρόπος οικολογικής αντιμετώπισης είναι η αφαίρεση των προσβεβλημένων φύλλων και η απομάκρυνσή τους από τον κήπο σας.
Για να προστατέψετε τα φυτά σας από προσβολές είναι καλό να είναι καθαρά από ζιζάνια (χόρτα) και γιαυτό σκαλίστε γύρω από τα φυτά σας τακτικά.
Όταν ποτίζετε αποφεύγετε (όσο αυτό είναι δυνατόν) να βρέχετε τα φύλλα της βάσης.
Ψεκασμοί:
1. Ένα διάλυμα που θεωρείται γενικό και οικολογικό μυκητοκτόνο και χρησιμοποιείται στην προσβολή απο Μαύρη κηλίδα είναι το διάλυμα μαγειρικής σόδας:
Σε 1 λίτρο νερού προσθέστε:
- 1 κουταλιά του γλυκού (5 gr) μαγειρική σόδα (όξινο ανθρακικό νάτριο)
- 1 κουταλιά του γλυκού (5 gr) ελαιόλαδο ή οποιοδήποτε φυτικό λάδι
Ανακινήστε καλά το διάλυμα πριν ψεκάσετε στα κάτω φύλλα. Μην ψεκάζετε τα φρέσκα φύλλα. Μπορείτε να επαναλάβετε το ψεκασμό μια φορά την εβδομάδα ή μετά από το πότισμα. Όταν ο καιρός ζεστάνει και
Προσοχή! Το ποσοστό σόδας δεν πρέπει να ξεπερνά το 0,5% στο διάλυμα (δηλαδή 5gr στο λίτρο) ειδάλλως κινδυνεύουν να καούν τα φύλλα.
2. Όταν ο καιρός είναι ζεστός, δηλ. η θερμοκρασία ξεπερνά τους 25 βαθμούς, θειαφίστε. Το θειάφι εκτός από την καταπολέμηση του ωιδίου προστατεύει και από τη Μάυρη Κηλίδωση και είναι και οικολογικός τρόπος προληπτικής αντιμετώπισης. Χρησιμοποιήστε σκόνη θειάφι για καλύτερα αποτελέσματα.
3. Αντιμετώπιση με ψεκασμούς με χημικά (οργανικά μυκητοκτόνα). Αν επιμένουν τα συμπτώματα τότε ραντίστε με ένα ειδικό μυκητοκτόνο που να περιέχει την ενεργό ουσία mancozeb.

Ο περονόσπορος
Εμφανίζει συμπτώματα παραπλήσια με αυτά της μαύρης κηλίδωσης σε βροχερές περιόδους ή με υψηλή σχετική υγρασία αλλά αυτή τη φορά οι κηλίδες είναι καφετιές και με ακανόνιστο σχήμα κυρίως πάνω στην κεντρική νεύρωση του φύλλου. Προσβάλει τα νεαρά φρέσκα φύλλα τα οποία και παραμορφώνονται και πέφτουν. Με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων ραντίστε με κάποιο σκεύασμα που περιέχει την δραστική ουσία mancozeb.

Η σκωρίαση
Το κάτω μέρος της παλάμης των φύλλων γεμίζει με πορτοκαλί σπυράκια και τα φύλλα πέφτουν. Με την εμφάνιση των συμπτωμάτων ραντίστε με κάποιο σκεύασμα που περιέχει την δραστική ουσία mancozeb αλλά και το SYSTHANE είναι καλό. 
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.