Ο Μάραθος είναι ένα βότανο ιθαγενή στην περιοχή της Μεσογείου, που κέρδισε τη δημοτικότητα από τον Μεσαίωνα, όταν είχε καλλιεργηθεί κοντά σε μοναστήρια. Το μάραθο είναι ένα από τα εννέα ιερά βότανα από τους Σάξονες που ήταν ικανό να θεραπεύσει πολλές περιπτώσεις ασθένειας.
Περιγραφή του βοτάνου Μάραθο
Ο Μάραθος ( Foeniculum vulgare ) είναι ένα εδώδιμο,εποχιακό βότανο που μοιάζει με τον άνηθο. Ανακαλύφθηκε στην περιοχή της Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ασίας (από τα ανατολικά του Μαρόκο και την Πορτογαλία, όλη τη διαδρομή προς το Πακιστάν). Οι μεγαλύτεροι καλλιεργητές μάραθου σήμερα είναι: οι Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Ινδία και Rusia. Ο Μάραθος μεταφέρθηκε στη Βόρεια Αμερική από την ισπανική missionaires όπου τον καλλιεργούν στους κήπους τους. Στην Καλιφόρνια, είναι γνωστό με το όνομα «γλυκάνισο».
Το γεγονός ότι αυτό το χορτάρι χρησιμοποιήθηκε στην αρχαιότητα, φαίνεται από τις παραδόσεις που παρουσιάζονται στη μυθολογία. Στην ελληνική μυθολογία το φυτό συνδέθηκε με το Διόνυσο. Λέγεται επίσης ότι η νοημοσύνη ήρθε από τους θεούς και τους ανθρώπους που επιτεύχθηκε μέσα από ένα στέλεχος μάραθο. Ο Μάραθος θεωρήθηκε ότι έχει μαγικές ιδιότητες. Κατά το Μεσαίωνα κατά τη διάρκεια του θερινού ηλιοστασίου, το βότανο αυτό τοποθετήθηκε πάνω από την πόρτα, για να αποκρούσει τα κακά πνεύματα. Επιπλέον, οι σπόροι των φυτών χρησιμοποιήθηκαν για να μπλοκάρουν την κλειδαρότρυπα για να κρατήσουν τα φαντάσματα μακριά από την είσοδο των σπιτιών.
Ο σπόρος είναι 4-8 εκατ. μακρύς, λεπτός και ελαφρά κυρτός με χρώματα που ποικίλλουν από το καφέ έως ανοιχτό πράσινο. Η μυρωδιά γλυκόπικρη και τα με ελαφρά γεύση μέντας. Οι σπόροι χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα τουρσιά, αρωματικά ψωμί, αρωματικά ξίδι, κρέας, ψάρι, φρούτα.
Ιδιότητες και οφέλη
Πίστευαν ότι το φίδι πρέπει να χωνέψει το μάραθο για να ρίξει το δέρμα του και να οξύνει την όραση του. Ομοίως, πίστευαν ότι αυτό το χορτάρι έχει μια αναζωογονητική επίδραση στον άνθρωπο και βοηθά την όραση (μάτι). Επιπλέον, το μάραθο διεγείρει τη γαλουχία και την απώλεια βάρους. Η κατανάλωση σε υπερβολικές ποσότητες του μάραθου δεν ενδείκνυται γιατί μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές συσπάσεις, ακόμη και παραισθήσεις.
Περιέχει πολλά μέταλλα και βιταμίνες: βιταμίνη C, φυτικές ίνες, μαγγάνιο, potasium, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη Β3 κλπ. Η βιταμίνη C από το βολβό του φυτού, είναι για το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, το μάραθο είναι μια σημαντική πηγή ινών που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης. Επίσης, οι ίνες από αυτό το βότανο μπορεί να αποτρέψουν τον καρκίνο του εντέρου, λόγω του γεγονότος ότι μπορούν να εξουδετερώσουν τις τοξίνες και καρκινικές ουσίες από τα έντερα. Επίσης, είναι πλούσιο σε potasium – ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο που βοηθά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης που μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή.
Μείγματα και θεραπείες
Λόγω της αναζωογονητική και κάθαρσης, οι επιπτώσεις που έχει πάνω στο ανθρώπινο σώμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία για μελανιές, κυτταρίτιδα, την παχυσαρκία, τη συγκράτηση του νερού, την εξάλειψη των τοξινών από το σώμα, δυσοσμία του στόματος, φλεγμονές του στόματος. Βοηθά στην εξάλειψη του κοινού κρυολογήματος και για να μειώσει τις περιόδους του βήχα λόγω του ότι είναι αποχρεμπτικό (περιέχει μεγάλη ποσότητα α-πινένιο). Ο ατμός που προκύπτει από το βρασμό του μάραθου σε φύλλα, μέσα σε νερό μειώνει το άσθμα και τη βρογχίτιδα.
Το τσάι από φύλλα και σπόρους μάραθου είναι ευεργετικό για την αφαίρεση από εντερικά σκουλήκια και τα βακτήρια.
Προειδοποιήσεις
Συνιστάται οι έγκυοι να μείνετε μακριά από τα μείγματα που περιέχουν μάραθο. Σε μεγάλες ποσότητες μάραθο είναι ένα διεγερτικό της μήτρας. Δεν προκαλεί παρενέργειες αν χρησιμοποιηθεί σε γεύματα.
Πηγή: bioathens.com
ΣΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΠΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΜΑΡΑΘΟ ΓΙΑ ΚΑΛ/ΡΓΕΙΑ ΣΤΗ ΓΛΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΣΑΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.