ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ : Το Χρυσό Πορτοκάλι «κουμκουάτ»


Πανέμορφα καλλωπιστικά δεντράκια κουμκουάτ (kumquat) θα βρείτε στο Γεωπονικο κεντρο. Οι πληροφορίες αυτές για τους φίλους της σελιδας που αποφάσισαν να φέρουν τη φύση στο μπαλκόνι τους τώρα το χειμωνα. Η επιλογή ενός κουμκουάτ είναι super!!!
Κουμκουάτ σε γλάστρες για καλλωπιστικό βεράντας
Κι αυτό όχι μόνο γιατί το δεντράκι του κουμκουάτ είναι χάρμα οφθαλμών και δεν απαιτεί και πολύ φροντίδα αλλά και όπως ξέρουν οι «μυημένοι» στα μυστικά μονοπάτια του κόσμου των λουλουδιών το κουμκουάτ (ελεύθερη μετάφραση: Χρυσό Πορτοκάλι) είναι δέντρο-γούρι, γιατί ευνοεί τον οικονομικό τομέα και γενικά την «καρποφορία» στη ζωή. Και κάτι ακόμη. Ανθίζει τώρα, στην καρδιά του καλοκαιριού με υπέροχα άσπρα ανθάκια που μυρίζουν καταπληκτικά. Το άρωμα των ανθών του κουμκουάτ είναι πιο φίνο κι από αυτό της πορτοκαλιάς. Διαλέξτε λοιπόν κουμκουάτ για να φτιάξει η διάθεσή σας και … τα οικονομικά σας!
Κουμκουάτ: είναι κοινή ονομασία για τα είδη του γένους φορτουνέλλα (fortunella) της οικογένειας Ρουτίδες καθώς και για τους καρπούς τους. Ανήκει στα εσπεριδοειδή και στην Ευρώπη το έφερε (το κουμκουάτ), το 1846 ο Ρομπέρ Φορτίν από τη μακρινή Κίνα. Κίνα-Ιαπωνία και Ινδονησία οι πατρίδες του αειθαλούς θαμνώδους ή δενδρώδους αυτού φυτού με ύψος 2,4-4,5 μ. και οδοντωτά φύλλα.
Άνθη λευκά, καρποί στρογγυλοί ή ωοειδής, διαμέτρου έως 4 εκ. και πορτοκαλοκίτρινο χρώμα. Το όνομά του, κουμκουάτ είναι Κινεζικό και σημαίνει Χρυσό Πορτοκάλι. Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα έφερε το Χρυσό Πορτοκάλι ένας …Άγγλος.
Ο Μέρλιν το 1924. Ήταν κάτοικος του νησιού των Φαιάκων και φύτευε στο κτήμα του δέντρα απ’ όλο τον κόσμο. Επιστρέφοντας από ένα ταξίδι του στην Κίνα το 1924 έφερε στην Κέρκυρα το δέντρο με τους μικρούς καρπούς των 2 εκ. που έμοιαζαν με μικροσκοπικά πορτοκάλια και τρώγονταν με τη φλούδα.
Στην Κέρκυρα γίνεται και η συστηματική καλλιέργεια του κουμκουάτ (είδος fortunella margarita) τον καρπό του, που χρησιμοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική, στην παραγωγή φρουί-γκλασέ και στην παραγωγή του ποτού (λικέρ) κουμκουάτ.
Στην Κίνα καλλιεργείται το είδος fortunella crassifolia με φλούδα και σάρκα γλυκιά, το Ιαπωνικό κουμκουάτ λέγεται μαρούμι με στρογγυλό καρπό, στην Κέρκυρα καλλιεργείται η Fortunella margarita.
Καρπός ωοειδής, διάμετρος 2-2,5 εκ. σάρκα χυμώδης με λίγη όξινη γεύση και γλυκιά, σαρκώδη, εδώδιμη φλούδα. Από τους καρπούς του κουμκουάτ φτιάξτε γλυκό του κουταλιού ή λικέρ μόνοι σας.
ΣΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑ ΒΡEIΤΕ ΔΕΝΤΡΑ ΚΟΥΜ ΚΟΥΑΤ ΑΠΟ 8€
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.