Ασθένειες & Εχθροί των Εσπεριδοειδών : Εριώδης Αλευρώδης (Aleurothrixus floccosus)


Εριώδης Αλευρώδης
Aleurothrixus floccosus
Aleurothrixus floccosus, Aleurodidae, Ημίπτερα

Πρόκειται για ένα είδος αλευρώδους που εμφανίστηκε πρόσφατα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα η προσβολή ξεκίνησε από τις αστικές περιοχές (1991) κι έχει επεκταθεί σε εσπεριδεώνες στην Πελοπόννησο και Κρήτη.

Ζημιά
Προσβάλλει τα φύλλα και τους καρπούς των εσπεριδοειδών και εκκρίνει μία μελιτώδη ουσία. Στα μελιττώματά του αναπτύσσονται οι μύκητες της καπνιάς.

Εχθρός
Είναι ένα δραστήριο έντομο. Μεταφέρεται με τον άνεμο σε γειτονικές περιοχές και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στα δένδρα. Τα ακμαία εγκαθίστανται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και στους καρπούς. Εκεί ωοτοκούν και οι εκκολαπτόμενες νύμφες, που παραμένουν στα φύλλα και τρέφονται, διανύουν 4 στάδια πριν ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους. Το στάδιο L1 είναι κινητό, ενώ τα L2-L3-L4 ακίνητα. Οι νύμφες 2ου σταδίου εκκρίνουν μελίττωμα, ενώ οι νύμφες των 3ου και 4ου σταδίων καλύπτονται από λευκό εριώδες στρώμα από νημάτια. Το έντομο συμπληρώνει αρκετές γενεές το χρόνο και ο πληθυσμός του φτάνει γρήγορα σε μεγάλους αριθμούς.

Αντιμετώπιση
Το εριώδες στρώμα που καλύπτει την κάτω επιφάνεια των φύλλων εμποδίζει την διείσδυση των εντομοκτόνων, κάνοντας ιδιαίτερα δύσκολη την καταπολέμησή του. Γι’ αυτό για την αντιμετώπισή του συνιστάται παρακολούθηση των δένδρων κι έγκαιρη επέμβαση με την έναρξη της προσβολής, όταν ακόμα ο πληθυσμός βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα κι αν είναι δυνατόν πριν σχηματιστεί το εριώδες προστατευτικό στρώμα. Σε έντονα προσβεβλημένα δένδρα συνιστάται να εφαρμόζεται κλάδεμα και στη συνέχεια να ακολουθούν ψεκασμοί με κατάλληλα εντομοκτόνα.


Βιβλιογραφία
http://www.bayercropscience.gr/index.asp?a_id=210&sel1=sel1a,47,39&sel2=sel2a,1&asth_id=232 
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.