Φύτευση πατάτας



Πατάτα

Οι πατάτες αποτελούν βασικό προϊόν στην διατροφή του ανθρώπου. Ανήκει στην οικογένεια των σολανοειδών όπως και η ντομάτα, η πιπεριά και η μελιτζάνα. Είναι μια σχετικά εύκολη καλλιέργεια,αρκεί να ακολουθήσουμε προσεκτικά τις παρακάτω βασικές καλλιεργητικές συμβουλές.
Η ποικιλία, το έδαφος και η σωστή λίπανση είναι στοιχεία που επηρεάζουν την ποσότητα και την ποιότητα των κονδύλων.
Στο κατάστημά μας μπορείτε να βρείτε ποικιλίες για πεδινές και ορεινές περιοχές, όπως
Σπούντα – Άγκρια – Λοάν – Πηνελόπη
Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά όμως τι πρέπει να προσέξουμε
Εποχή φύτευσης : Ξεκινάμε από τέλος Ιανουαρίου – έως τέλος Μαρτίου
Μέρες ωρίμανσης : Ανάλογα την ποικιλία και τις κλιματολογικές συνθήκες υπολογίζουμε 90-120 μέρες, ώστε να ολοκληρωθεί η συγκομιδή πριν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες
Θερμοκρασίες : Η φύτευση μπορεί να ξεκινήσει όταν οι θερμοκρασίες είναι πάνω από 5 βαθμούς, ενώ το φυτό σε θερμοκρασίες 19-22 βαθμούς αποδίδει τα μέγιστα.
Κλίμα-εδάφη : Η πατάτα ζητά δροσερές θερμοκρασίες. Τα εδάφη πρέπει να στραγγίζουν και να έχουν αρκετά θρεπτικά στοιχεία και κυρίως κάλιο καθώς βοηθάει στην μεγαλύτερη συσσώρευση αμύλου.
Μέθοδος φύτευσης : Βάθος 13-18 cm , μεταξύ των γραμμών 70-75 cm , επί των γραμμών 30-40 cm . Ο τεμαχισμός του σπόρου προκαλεί σήψη για αυτό και απαγορεύεται 
Μέγεθος πατατόσπορου και ποσότητες ανά στρέμμα : 25-35 = 100 κιλά /στρέμμα
                                                                                             35-55 = 200-250 κιλά/ στρέμμα
Απόδοση : 10 μπορούν να αποδώσουν 15-20 κιλά πατάτα
Απαιτήσεις της πατάτας σε νερό : Η πατάτα είναι καλλιέργεια ευαίσθητη στην έλλειψη εδαφικής υγρασίας, για αυτό και θα πρέπει να φροντίζουμε να υπάρχει υγρασία καθώς επηρεάζει άμεσα τον σχηματισμό των κονδύλων όσο και το βάρος τους.  Οι απαιτήσεις σε νερό εξαρτώνται από το στάδιο ανάπτυξης της πατάτας.  Μεγαλύτερες ανάγκες σε πότισμα έχει η πατάτα κατά την περίοδο που μεγαλώνουν οι κόνδυλοι, ενώ μικρότερες ανάγκες είναι την περίοδο του φυτρώματος, καθώς και στο τέλος της συγκομιδής της πατάτας.
Συγκομιδή : Αρχικά τα φύλλα κιτρινίζουν και σταδιακά ξεραίνονται. Όταν έχουν ξεραθεί όλα τα φύλλα ξεκινά η συγκομιδή προσεκτικά ώστε να μην κάνουμε πληγές στους κονδύλους . 

Προσοχή !!! Όταν συγκομίσουμε πατάτες και παρατηρήσουμε πράσινο χρώμα, αυτό σημαίνει ότι βγήκαν έξω από το χώμα και εκτέθηκαν στις ακτίνες του ήλιου. Σε αυτήν την περίπτωση, οι πατάτες περιέχουν υψηλή συγκέντρωση σε σολανίνη, που είναι τοξική ουσία και γι’ αυτό είναι ακατάλληλες για χρήση !





Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.