Εχθροί & Ασθένειες Οπωροφόρων : Εξώασκος στα οπωροφόρα


επιστημονική ονομασία: Τaphrina deformans

Συμπτώματα

Η ασθένεια δεν εκδηλώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλα διαχειμάζει στο δέντρο σε αλλές μορφές (πχ μυκήλιο). Η έξαρση της ζημιογόνας μορφής του εχθρού γίνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας. Τα νεαρά φύλλα παραμορφώνονται και παρουσιάζουν εξογκώματα σαν φουσκάλες χρώματος βαθυκόκκινου(καρούλιασμα). Οι περιοχές αυτές έχουν γκρίζο αλευρώδες επίχρισμα. Στην επιφάνεια των καρπών εμφανίζονται επίσης φουσκάλες οι οποίες παίρνουν χρώμα καστανό και σαπίζουν. Οι βλαστοί παρομοίως παραμορφώνονται, συστρέφονται και παιρνουν χρώμα κοκκινωπό.

Λύσεις

Σε περίπτωση κλαδέματος το χειμώνα παίρνουμε προληπτικά μέτρα για να αποφύγουμε έξαρση με την αύξηση της θερμοκρασίας. Φροντίζουμε να απολυμάνουμε τα εργαλεία μας πριν το κλάδεμα και κάνουμε χρήση μάστιχου στις μεγάλες πληγές για να αποφύγουμε τυχών μολύνσεις. Ως επιπλέων προληπτικό μέτρο γίνεται χειμερινός ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα (εγκεκριμένο για βιοκαλλιέργειες) όπως το Cuproxat ή το Blitrex.

Κατά την έξαρση του εχθρού γίνεται χημική αλλά και βιολογική αντιμετώπιση.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε κατά την χρήση χαλκούχων (συνίσταται χαμηλότερη δόση) στην νεκταρινιά όταν σπάσουν οι οφθαλμοί για να αποφύγουμε φυτοτοξικότητες.


Πηγή : www.lawnandgarden.com.cy
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.