Αρωματικά, Φαρμακευτικά Βότανα & Άλλα Λαχανικά : ΜυρώνιΚαλλιέργεια και Ιδιότητες
ΑΝΘΡΙΣΚΟΣ-ΜΥΡΩΝΙ (Anthriscus cerefolium): Ο ανθρίσκος είναι αρωματικό φυτό και είναι στενά συνδεδεμένος με τον μαϊντανό. Αναπτύσσεται σε ύψος 50cm. Έχει επίπεδα δαντελωτά φύλλα, τα οποία έχουν ένα άρωμα όμοιο με αυτό του γλυκάνισου. Χρώμα ανοιχτό πράσινο που σταδιακά γίνεται κόκκινο καφέ όπως το φυτό ωριμάζει. Ανθίζει στα μέσα του καλοκαιριού.
Ο ανθρίσκος (μυρώνι ή μυρώνια) χρησιμοποιείται κατά κόρον στη μαγειρική (ιδιαίτερα στη Γαλλική κουζίνα), στη βιομηχανία τροφίμων (ως συστατικό σε σος και σάλτσες), αλλά και στη βιομηχανία καλλυντικών.
Το φυτό είχε διάφορες παραδοσιακές χρήσεις. Υποστηρίχθηκε ότι είναι χρήσιμο ως ενίσχυση του πεπτικού συστήματος και για τη μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος. Πέρα από τις πεπτικές του ιδιότητες, χρησιμοποιείται και ως ήπιο τονωτικό. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι υδατικά εκχυλίσματα ανθρίσκου εμφανίζουν αντιοξειδωτικές δράσεις.
Το φυτό αυτό είναι εύκολα να καλλιεργηθεί από σπόρους που φυτεύονται την άνοιξη ή αργά το καλοκαίρι. Τα φυτά αντιστέκονται στη μεταφύτευση, συνεπώς οι σπόροι πρέπει να σπαρθούν κατ ευθείαν στον κήπο. Επιλέξτε ένα υγρό, σκιερό σημείο και φροντίστε έτσι ώστε να ποτίζονται καλά. Τα φυτά δεν έχουν αντοχή σε υψηλές θερινές θερμοκρασίες. Ο ανθρίσκος προσαρμόζεται εύκολα σε ζαρντινιέρες.
Σπορά - Καλλιέργεια Ανθρίσκου:
Ημέρες μέχρι τη βλάστηση: 10-14
Ημέρες μέχρι τη συγκομιδή: 60
Εποχή Φύτευσης: Άνοιξη- Φθινόπωρο
Τρόπος Φύτευσης: Απ ευθείας στο έδαφος
Ύψος φυτού (cm): 26-60
Απόσταση μεταξύ των φυτών (cm): 15
Σπόροι ανά γραμμάριο: 400-450
Πηγή:.agrogen.gr
ΣΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑ ΒΡΗΤΕ ΣΠΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΑΝΘΡΙΣΚΟ(ΜΥΡΩΝΙ)
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.