Ημερολόγιο Κήπου Δεκεμβρίου : Εργασίες & Συμβουλές


Χειμερινό πότισμα
Κατά τους χειμερινούς μήνες η αλλαγή της θερμοκρασίας χαμηλώνει την εξάτμιση και ταυτόχρονα τις ανάγκες του φυτού σε νερό. Μειώνουμε τη συχνότητα των ποτισμάτων για να αποφύγουμε ζημιές του ριζικού συστήματος. Προτιμούμε να ποτίζουμε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα για να αποφύγουμε ασθένειες του εδάφους, όπως είναι το πύθιο, που η ανάπτυξη τους ευνοείται από την υγρασία και την ζέστη, αλλά και για εξοικονόμηση του νερού.

Πότισμα γρασιδιού
Κατά τους χειμερινούς μήνες κάνουμε ελάχιστο το πότισμα εκτός και αν δεν πέσουν οι αναμενόμενες βροχές. Οι υπερβολικές ποσότητες νερού προκαλούν μυκητιάσεις, μούχλα, μανιτάρια, γεμίζουν το χλοοτάπητα βρύα, λιμνάζουν και λασπώνουν το έδαφος.

Αφαίρεση ζιζανίων
Αν υπάρχουν ζιζάνια στον κήπο, πρέπει να αφαιρεθούν γιατί εκτός από φορείς διαφόρων εχθρών και ασθενειών, συναγωνίζονται τις καλλιέργειες μας σε θρεπτικά συστατικά, φώς, νερό και αερισμό, με αποτέλεσμα τα φυτά μας να μένουν καχεκτικά.
Η προτεινόμενη μέθοδος είναι η αφαίρεση με το χέρι. Προσοχή κατά την αφαίρεση των ζιζανίων με το χέρι γιατί αρκετά ζιζάνια έχουν αγκάθια για αυτό πρέπει να φοράτε γάντια κηπουρικής. Ο ευκολότερος τρόπος όμως είναι ο ψεκασμός των ζιζανίων με προφυτρωτικά ή/και μεταφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα.

Σημειώσεις
Ο ψεκασμός πρέπει να γίνετε μόνο γύρο απο ανεπτυγμένα δενδρύλλια με ξυλοποιημένο κορμό (περίπου 3 χρόνων και άνω).
Στην περίπτωση ζιζανίων στο γρασίδι γίνεται ψεκασμός με εκλεκτικό διασυστηματικό ζιαζανιοκτόνο (Dicotex).
Η ζιζανιοκτονία μπορεί να εφαρμοστεί στις λεκάνες των δέντρων πάντα με την χρήση καλύπτρας.
Η χρήση ζιζανιοκτόνων στα αρωματικά δεν συστήνατε γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να επηρεαστούν και να κινδυνέψουν τα φυτά μας.

Χειμερινός ψεκασμός φυλλοβόλα
Η καλλιεργητική περίοδος πλέον έχει τελειώσει και ξεκινά η φυσιολογική πτώση των φύλλων. Με την πτώση του 50-70% των φύλλων πραγματοποιείται ο πρώτος χειμερινός ψεκασμός με Βορδιγαλειο πολτο η αλλο χαλκουχο μυκητοκτονο και μετα της γιορτες χειμερινος πολτος Σαν οιλ 11E+ DURSBAN για την καταπολέμηση διαχειμάζουσών μορφών ασθενειών και εντόμων και ακάρεων.

Λίπανση οπωροφόρων
Μπορεί να ξεκινήσει εφαρμογή κοκκωδών λιπασμάτων τυπου 12-12-17 η θειικο καλιομαγνησιο σε συνδιασμο με κομποστ η αλλο οργανικο λιπασμα και ενσωματωση.


Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.