Ασθένειες & Εχθροί της Ελιάς : Θρίπας (Phloethrips oleae) syn.Liothrips oleae


Θρίπας
Phloethrips (Liothrips) oleae
Phleothripidae, Θυσανόπτερα

Ζημιά 
Το ακμαίο προσβάλλει τα φύλλα, τα άνθη, τους καρπούς και τους βλαστούς, απ’ όπου απομυζά φυτικούς χυμούς. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται νεκρώσεις των επιφανειακών ιστών. Παρατηρούνται επίσης ανοιχτόχρωμες κηλίδες στην επιφάνεια των φύλλων, καρούλιασμα, ουλές, εσχαρώσεις και παραμορφώσεις. Προσβολή των καρπών προκαλεί επίσης παραμόρφωσή τους. ¶λλα συμπτώματα της προσβολής μπορεί να είναι οφθαλμόπτωση, παραμορφωμένοι βλαστοί, βραχυγονάτωση, ανθόπτωση, μικροκαρπία και φυλλόπτωση. Σε εκτεταμένη βλάβη των οφθαλμών και των βλαστών επηρεάζεται η παραγωγή του επόμενου έτους.

Εχθρός 
Έχει 3 γενεές τον χρόνο, ενώ σε θερμότερες περιοχές και 4. Διαχειμάζει ως ακμαίο στις στοές που έχουν ανοίξει ξυλοφάγα έντομα ή σε καρκινώματα στα κλαδιά και την άνοιξη ωοτοκεί στις ίδιες θέσεις. Οι εκκολαπτόμενες προνύμφες της πρώτης γενεάς εγκαθίστανται στους τρυφερούς βλαστούς και τις ταξιανθίες και αρχίζουν να τρέφονται.Εξελίσσονται σε ακμαία, ακολουθεί ωοτοκία στην κάτω επιφάνεια των φύλλων κι εμφάνιση των προνυμφών της δεύτερης γενεάς, οι οποίες εγκαθίστανται και στους νεαρούς καρπούς. Τα ακμαία της γενεάς αυτής αναστέλλουν τη δραστηριότητά τους τους μήνες Αύγουστο-Σεπτέμβριο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Νέες ωοτοκίες λαμβάνουν χώρα τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου και οι εκκολαπτόμενες προνύμφες προσβάλλουν φύλλα και καρπούς. Εξελίσσονται σε ακμαία, τα οποία θα διαχειμάσουν.

Αντιμετώπιση 
Όταν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα συστήνονται ψεκασμοί με κατάλληλο εντομοκτόνο στην αρχή της άνοιξης πριν αρχίσουν τα ενήλικα που έχουν διαχειμάσει να ωοτοκούν. Επίσης συστήνεται να διατηρούνται τα δένδρα σε καλή κατάσταση και να προστατεύονται από προσβολές ξυλοφάγων εντόμων.


Βιβλιογραφία
http://www.bayercropscience.gr/index.asp?a_id=210&sel1=sel1a,46,33&sel2=sel2a,1&asth_id=207
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.