Ο δεκάλογος του ερασιτέχνη καλλιεργητή λαχανικών


Ο καθένας μπορεί να αποκτήσει λαχανόκηπο στο σπίτι του και ν’ απολαμβάνει φρέσκα λαχανικά
Σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, ο άνθρωπος, και ειδικά ο κάτοικος της πόλης, ανακαλύπτει την ανάγκη για επανασύνδεση με τη φύση. Μια ευχάριστη ασχολία που θα μπορούσε να ικανοποιήσει αυτή του την επιθυμία είναι η κηπουρική. Οποιοσδήποτε μπορεί να ασχοληθεί με την καλλιέργεια λαχανικών, στην αυλή ή το μπαλκόνι του σπιτιού του και να αισθανθεί τη χαρά της δημιουργίας. Η επαφή με το φυσικό περιβάλλον προσφέρει σημαντικά οφέλη στον άνθρωπο, αφού αποδεδειγμένα βελτιώνει τη σωματική και την ψυχική του υγεία.
Εάν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που αποφάσισαν να καλλιεργήσουν τα δικά τους λαχανικά δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε κάποιους απλούς κανόνες. Η αποστολή σας δεν είναι εύκολη αλλά σίγουρα ούτε και ακατόρθωτη. Αυτό που σίγουρα σας χρειάζεται είναι μια μικρή δόση περιέργειας και καλή διάθεση. Και φυσικά δεν πρέπει ν’ απογοητεύεστε με την πρώτη αναποδιά. Τα λάθη στην κηπουρική επιτρέπονται. Ακολουθώντας τον δεκάλογο του καλού κηπουρού σίγουρα θα βγείτε κερδισμένοι!
Να κάνετε σωστό προγραμματισμό, o οποίος θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε τον χρόνο που έχετε να αφιερώσετε, τον τόπο, την έκταση του λαχανόκηπού σας, τα είδη που θα φυτέψετε και τα έξοδα που είστε διατεθειμένοι να κάνετε.
Να είστε υπομονετικοί. Έχετε κατά νου πως δεν μπορείτε να αποκτήσετε αστραπιαία έναν λαχανόκηπο που θα είναι παραγωγικός όλη τη χρονιά. Πειραματιστείτε αρχικά με τις λιγότερο απαιτητικές ποικιλίες και εφόσον εξοικειωθείτε με τη σπορά και τη φροντίδα των φυτών στη συνέχεια προσθέστε νέα προϊόντα στην παραγωγή σας.
Μην διστάζετε να ζητάτε τη γνώμη του γεωπονου απο το γεωπονικο κεντρο.
Μην φοβάστε να πειραματιστείτε. Τα λάθη στην κηπουρική μας γεμίζουν με εμπειρίες. Να είστε παρατηρητικοί και σε αυτό θα σας βοηθήσει αν κρατάτε ημερολόγιο.
Ο χώρος που θα επιλέξετε για να δημιουργήσετε τον λαχανόκηπό σας πρέπει να έχει ανεμπόδιστη ηλιοφάνεια, χωρίς όμως υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες και δυνατούς ανέμους.
Πρώτη και απαραίτητη εργασία είναι η αφαίρεση των ζιζανίων από το έδαφος γιατί εκτός από φορείς διαφόρων εχθρών και ασθενειών, συναγωνίζονται τις καλλιέργειες σε θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα τα φυτά να μένουν καχεκτικά.
Προτιμείστε αρχικά να μεγαλώσετε τα λαχανικά σας από το στάδιο του σπορόφυτου και όχι του σπόρου. Αυτό θα σας προστατεύσει από απογοητεύσεις και θα σας δώσει πιο γρήγορα αποτελέσματα. Γι’ αυτό τον λόγο επιλέξετε ένα καλό φυτώριο όπου το προσωπικό μπορεί να σας δώσει χρήσιμες συμβουλές.
Προτιμείστε η καλλιέργειά σας να είναι βιολογική. Γι’ αυτό τον λόγο εφαρμόστε εδαφοβελτιωτικό compost στο χώμα –σε αναλογία 2lt/m². Αποτελεί το μυστικό για τη δημιουργία ενός πλούσιου και υγιούς λαχανόκηπου. Το compost περιέχει όλα τα αναγκαία μακροστοιχεία και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται το φυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα, βοηθά στη συγκράτηση νερού, αυξάνει το πορώδες στη δομή του εδάφους και βελτιώνει τις χημικές και φυσικές ιδιότητές του. Ακολούθως, γίνεται επιφανειακή εφαρμογή με φυτόχωμα Vegi για να ενισχυθεί περαιτέρω το έδαφος και να έχουμε άριστα αποτελέσματα στον λαχανόκηπό μας.
Ο λαχανόκηπος πρέπει να ποτίζεται εφόσον χρειάζεται υγρασία. Συστήνεται πότισμα μέρα παρά μέρα το καλοκαίρι, τις πρωινές ή τις απογευματινές ώρες, ώστε να μειωθεί η εξάτμιση που υφίσταται το νερό και πότισμα πιο αραιά τους πιο κρύους μήνες, που η βροχόπτωση μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε νερό. Έτσι θα βοηθήσουμε τα λαχανικά μας να αναπτυχθούν καλύτερα και να αποφέρουν μεγαλύτερη καρποφορία. Αν προσθέσετε αρδευτικό σύστημα με σταγόνες, μειώνετε τον χρόνο ποτίσματος, την απώλεια νερού, αλλά φυσικά και τον χρόνο που χρειάζεστε για τον λαχανόκηπό σας.
Εκμεταλλευτείτε τον λαχανόκηπο για να περάσετε ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σας και κυρίως με τα παιδιά.
Σύνταξη κειμένου: Vakis Zavros
πηγη:www.lawnandgarden.com.cy/ 
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.