Ο Νοέμβριος στον κήπο μας


Τι μπορώ να φυτέψω
Κηπευτικά
Συνεχίστε τη σπορά κι αν χρειάζεται σε προστατευμένο σπορείο, με: μπιζέλια, ρεβύθια, μαρούλια, διάφορες σαλάτες, λάχανα, ραπανάκια, σπανάκι, αντίδια, μυρώνια, καφκαλίθρες, μαϊντανό, άνηθο, παντζάρια, καρότα, ρόκα, σινάπια, ζοχούς, ραδίκια, σκόρδα, φράουλες, αγκινάρες, κρεμμύδια, κουνουπίδια, μπρόκολα.
Λουλούδια
Συνεχίζουμε τη σπορά λουλουδιών με σκυλάκια, βιολέτες, περικοκλάδες, μοσχομπίζελα, βιόλες, γαρύφαλλα,
Βολβοί
Ο Νοέμβριος είναι ο καλύτερος μήνας για τη φύτευση βολβών που θα ανθίσουν την άνοιξη. Φυτέψτε υάκινθους (ζουμπούλια) και σε γυάλινο βαζάκι, νάρκισσους, ανεμώνες, φρεζιες, κρόκους, λίλιουμ, ίριδες, φριτιλλάρια, παρθενοκρινους, αμαρυλλίδες, χιονόδοξες, γάλανθους, καμάσια, άλλιουμ, νεραγκούλα, μούσκαρι, σκίλλα, nectaroscordum,ζαμπακια(ναρκισακια) και τουλίπες.
Θάμνοι - δέντρα - αναρριχώμενα
Είναι η καταλληλότερη περίοδος για να φυτέψετε καρποφόρα δέντρα, χειμερινά και ανοιξιάτικα, θάμνους και κωνοφόρα δέντρα. Φυτέψτε νέα φυτά, καρποφόρα δέντρα όπως μηλιά, αχλαδιά, φουντουκιά, συκιά, φραγκοσυκιά, ακτινιδιά, κερασιά, δαμασκηνιά, εσπεριδοειδή όπως πορτοκαλιά, μανταρινιά, λεμονιά, λάιμ, καλλωπιστικά όπως πικροδάφνη, κέστρο, δεύτζια, ποτέντιλα, μανώλιες, φορσύθια, ανισοντόντεα, καλλιστήμονα, φούξια, στερλίτσια, σπειραία, ασκλέπια, σέννα, μπρουγκμάνσια, τάμαριξ, γκρέβια, βειγκέλια, βιβούρνο, αβούτιλο, πολύγαλα, πασχαλιά, καμέλια, ιβίσκο και αναρριχώμενα όπως βίνκα, αγιόκλημα, μπιγκόνια, γλυτσίνια, πασσιφλόρα, γιασεμί, βουκαμβίλια, ιπομέα, κληματίδες, ορτανσίες και παρθενόκισσο. Μην ξεχνάτε τους καρποφόρους θάμνους όπως η βατομουριά, το φραμπουάζ, το κόκκινο και το μαύρο φραγκοστάφυλο, το κρανμπερι, το μύρτιλλο, το λύκιο, το λαγοκέρασο. Μην ξεχνάτε τις τριανταφυλλιές.
Γκαζόν
Εφόσον επιθυμούμε να δημιουργήσουμε χλοοτάπητα είναι η κατάλληλη εποχή.
Ξεκινά η χειμωνιάτικη ανάπαυλα των φυτών
Η εικόνα των φυτών αλλάζει σημαντικά, αφού σε μερικά φυλλοβόλα τα φύλλα αποκτούν μία κοκκινωπή απόχρωση πριν πέσουν και η ανθοφορία των φυτών σταματάει. Εμφανίζονται οι πρώτες παγωνιές σε πολλές περιοχές της χώρας. Η βασική σας δουλειά αυτό το μήνα είναι να αποτελειώσετε τυχόν μεταφυτεύσεις που δεν έχετε κάνει ακόμα, να καθαρίσετε τον κήπο και τις γλάστρες σας και να προετοιμαστείτε για τους χειμερινούς μήνες.

Δουλειές του μήνα
Καθαρίστε τις τριανταφυλλιές κ.α. φυλλοβόλα φυτά από τα ξερά φύλλα και χρησιμοποιήστε τα για να φτιάξετε κομπόστ.
Μαζεύετε συχνά τα πεσμένα φύλλα που με την άνοδο της ατμοσφαιρικής υγρασίας αποτελούν ιδανικό καταφύγιο για τα βλαβερά έντομα.
Στα φυτά εξωτερικού χώρου ελαττώστε τη συχνότητα ποτίσματος αλλά όχι την ποσότητα του νερού. Αν ο καιρός είναι βροχερός αραιώστε το πότισμα ακόμη περισσότερο.
Στηρίξτε τα ψηλά φυτά για να μη σπάσουν από τον αέρα.
Ενισχύστε τη λίπανση σε όλα τα φυτά τώρα που η θερμοκρασία είναι κάπως χαμηλότερη. Μην ξεχνάτε ότι όταν έχουμε παγωνιά η λίπανση πρέπει να διακόπτεται. Σκάψτε τα άδεια σημεία του κήπου σας και προετοιμάστε παρτέρια για την άνοιξη. Προσθέστε στο χώμα κοπριά ώστε να «χωνέψει» μέχρι την άνοιξη.
Συνεχίστε το φύτεμα νέων φυτών και βολβών. Αυτό το μήνα θα πρέπει να φυτέψετε και τις τουλίπες. Αν φυτέψατε ήδη βολβούς τους δύο προηγούμενους μήνες, πιθανόν κάποιοι από αυτούς να έχουν ήδη φυτρώσει. Ποτίζετέ τους αραιά αν δεν βρέχει.
Βγάλτε από το χώμα τους βολβούς καλοκαιρινής ανθοφορίας και αποθηκεύστε τους σε στεγνό και ζεστό σημείο.
Καλό είναι να γράψετε και να τοποθετήσετε ταμπελάκια στη θέση που είναι φυτεμένα τα πολυετή φυτά, ώστε την άνοιξη να μην τα ξεριζώσετε κατά λάθος ενώ ετοιμάζεστε να φυτέψετε κάτι άλλο.
Ελέγξτε την καλή αποστράγγιση στις γλάστρες σας. Τοποθετήστε τις σε βάσεις για να στραγγίζει το χώμα και μην αφήνετε νερό στα πιατάκιια τους. Διαφορετικά πιθανόν να προσβληθούν από μύκητες εδάφους και να μαραθούν.
Όταν ο καιρός είναι υγρός και κρύος, πιθανόν να εμφανιστεί γκρίζα μούχλα στους βλαστούς και τα φύλλα. Αφαιρέστε τους άρρωστους βλαστούς και ψεκάστε με μυκητοκτόνο για σκωρίαση.
Συνεχίστε τη σπορά λαχανικών και καλλωπιστικών φυτών μέσα στο σπίτι ή στο μίνι θερμοκήπιο σύμφωνα με τις οδηγίες σποράς που θα παραλάβετε. Αν σπείρατε τους 2 προηγούμενους μήνες και τα φυτά έχουν φτάσει στο στάδιο των 4 φύλλων αραιώστε τα ή μεταφυτεύστε τα στην κανονική τους θέση (π.χ. πανσέδες, γαρύφαλλα, σκυλάκια, χρυσάνθεμα, μαργαρίτες).
Προστατεύετε τα ευαίσθητα φυτά από το κρύο, μεταφέροντάς τα σε μίνι θερμοκήπια ή σε εσωτερικό χώρο. Αν δεν έχετε μεταφέρει ακόμα τα φυτά που είχατε έξω για το καλοκαίρι πάλι μέσα στο σπίτι σας, κάντε το σταδιακά. Μεταφέρετέ τα μέσα για λίγες ώρες κάθε μέρα, ώρες που σταδιακά θα αυξάνονται μέχρι τα φυτά να συνηθίσουν τις νέες συνθήκες. Προμηθευτείτε παγομονωτικές σακούλες, ώστε να μπορέσετε να προστατέψετε τα φυτά εξωτερικού χώρου σε περίπτωση παγωνιάς. Μπορείτε να δέσετε το κάλυμμα πάνω στα κάγκελα ή τα φυτά σας. Αυτή η λύση είναι πιο μόνιμη καθώς το ίδιο πλαστικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια.
Μετακινήστε τα φυτά που έχουν ανάγκη από πολύ φως πιο κοντά στα παράθυρα γιατί οι μέρες είναι μικρότερες και το φως είναι λιγότερο. Αν έχετε τέντες μαζέψτε τις ώστε να μπαίνει περισσότερο φως στο σπίτι σας
Πηγή: toagroktima/kalliergeies 
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.