Σπέρνουμε από μέσα Αυγούστου μέχρι μέσα Φεβρουαρίου και μπορούμε να έχουμε ακόμα και δύο σπορές σε μια σαιζόν.
Το σπανάκι μπορεί να φυτευτεί σε υψωμένα παρτέρια, στον κήπο, αλλά και σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας.
Σπορά: Σπείρετε 12 με 15 σπόρους ανά 30 εκατοστά σειράς. Καλύψτε τους σπόρους με χώμα 1,5 εκατοστό. Όταν τα φυτά γίνουν 2,5 εκατοστά σε ύψος, αραιώστε τα ανά 5–10 εκατοστά απόσταση. Οι πιο κοντινές αποστάσεις ανάμεσα στα φυτά είναι αποδεκτές όταν πρόκειται να συλλέξετε όλα τα φυτά με τη μία.
Οι ίδιες οι σειρές μπορούν να έχουν κατ’ ελάχιστο 30 εκατοστά απόσταση μεταξύ τους, αλλά αυτό εξαρτάται και από ποιά μέθοδο χρησιμοποιείτε για να ελέγξετε τα ζιζάνια.
Αντίθετα, σε υψωμένα παρτέρια τα φυτά πρέπει να τοποθετούνται ανά 10 με 15 εκατοστά απόσταση προς κάθε κατεύθυνση. Κάποια φροντίδα είναι απαραίτητη σ’ αυτή την περίπτωση.
Φροντίδα: Το σπανάκι μεγαλώνει καλύτερα όπου υπάρχει αρκετή υγρασία και ένα γόνιμο έδαφος με καλή αποστράγγιση. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν χρειάζεται κατά κανόνα κάποιο λίπασμα. Κατά κανόνα, ακόμα και το έδαφος να μην είναι καλό, το σπανάκι δεν χρειάζεται πολύ λίπασμα (αρκούν 5 μον. αζώτου, 10 φωσφόρου και 5 καλλίου). Ένα καλό και βιολογικό λίπασμα για το σπανάκι είναι απαραιτητο. Σε άνυδρες περιόδους είναι απαραίτητη και η άρδευση, που θα πρέπει να γίνεται με κατάκλυση κάθε οκτώ ημέρες. Αν τα φυτά δεν έχουν νερό σε τέτοιες περιόδους, μπορεί να χάσετε την καλλιέργειά σας.
Το σπανάκι αντέχει αρκετά σε ακραίες θερμοκρασίες. Οι ιδανικές θερμοκρασίες για να αναπτυχθεί είναι 5 με 24 βαθμοί Κελσίου. Το σπανάκι αντέχει στην παγωνιά και δεν παθαίνει ζημιά μέχρι τους –10 βαθμούς Κελσίου.
Συγκομιδή: Η συγκομιδή των φυτών πρέπει να αρχίσει όταν τα φύλλα τους είναι αρκετά μεγάλα για κατανάλωση (μια ροζέτα με τουλάχιστον πέντε ή έξι φύλλα). Κόψτε τα φυτά πάνω ή λίγο πιο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Το σπανάκι είναι πάντα καλύτερης ποιότητας αν το κόψετε νωρίς. Δύο ή τρεις σπορές σε μικρές σειρές μπορούν να προσφέρουν μια εκτεταμένη συγκομιδή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολλοί καλλιεργητές και κηπουροί αρέσκονται να κόβουν τα εξωτερικά φύλλα όταν είναι γύρω στα 7–8 εκατοστά και έτσι επιτρέπουν στα νεώτερα φύλλα να αναπτυχθούν για μια μεταγενέστερη συγκομιδή. Πρέπει να συλλέγετε το σύνολο της σοδειάς όταν δείτε ταξιανθίες να αρχίζουν να αναπτύσσονται, καθώς τα φύλλα θα σαπίσουν όταν αρχίσει η ανθοφορία.
Η ανθοφορία ξεκινά κατά κανόνα όταν οι μέρες γίνουν μεγαλύτερες, αργά την άνοιξη. Ο ζεστός καιρός επιταχύνει επίσης αυτή την ανάπτυξη. Υπάρχουν κάποιες ποικιλίες που αργούν να βγάλουν άνθη και αυτές κάνουν περισσότερο για ανοιξιάτικη σπορά, την οποία γενικά την αποφεύγουμε στη χώρα μας.
Εχθροί και ασθένειες: Οι κυριότεροι εχθροί του σπανακιού είναι οι αφίδες και ο φυλλορύκτης. Οι κυριότερες ασθένειες του σπανακιού είναι ο περονόσπορος, η φουζαρίωση και το ωίδιο. Η χρήση ανθεκτικών ποικιλιών και η χημική αντιμετώπιση μπορούν να ελέγξουν τις ασθένειες. Τα υψωμένα παρτέρια επιτρέπουν καλές συνθήκες εξαερισμού και αποστράγγισης, κάτι που εμποδίζει περισσότερο τις μολύνσεις.
εποχή σπορας:
Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος
http://www.alekati.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.