Οδηγός φύτευσης γυμνόριζων οπωροφόρων δέντρων.

 Εποχή Φύτευσης : Τα γυμνόριζα οπωροφόρα δέντρα φυτεύονται από τότε που θα ρίξουν τα φύλλα τους μέχρι λίγο πριν το φούσκωμα των ματιών, δηλαδή από το τέλος Νοεμβρίου έως το τέλος Φεβρουαρίου (ενίοτε αρχές Μαρτίου σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο).

Προετοιμασία εδάφους / Διάνοιξη λάκκων : Η προετοιμασία του εδάφους όπου φυτεύονται τα δενδρύλλιά μας γίνεται είτε γενικό όργωμα ολόκληρης της επιφάνειας, είτε με όργωμα κατά λωρίδες, είτε πιο απλά με σκάψιμο κατά θέσεις. Στο καλλιεργούμενο έδαφος ανοίγονται λάκκοι που θα φυτευτούν τα δέντρα. Οι λάκκοι θα πρέπει να έχουν βάθος και πλάτος ανάλογα με τις διαστάσεις των δέντρων που θα φυτέψουμε. Στα γυμνόριζα δέντρα, το βάθος του λάκκου πρέπει να είναι 50 – 80 εκατοστά και το πλάτος 60 εκατοστά.


















Τρόπος φύτευσης : Οι αποστάσεις φύτευσης είναι διαφορετικές ανάλογα με το είδος του δέντρου που θα φυτεύσουμε. Μικρές αποστάσεις (3-5 μέτρα) σε ημινάνα δενδρύλλια, μέτριες (5-7 μέτρα) σε κανονικά δέντρα και μεγάλες (10-12 μέτρα) σε καρυδιές, φλαμουριές, ακακίες. Για να έχουν επιτυχία οι φυτεύσεις πρέπει τα φυτά να φυτευτούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Όσο μένουν αφύτευτα, τόσο χάνουν την ικανότητα να ριζοβολήσουν. Οι ρίζες των φυτών δεν πρέπει να μένουν ακάλυπτες στον ήλιο και τον αέρα, γιατί ξηραίνονται και αχρηστεύονται. Για να τα διατηρήσετε μπορείτε απλά να τα τυλίξετε με μια βρεγμένη λινάτσα ή να τα τοποθετήσετε σε ένα πανέρι και να το σκεπάσετε με μια βρεγμένη λινάτσα. Πριν τοποθετήσουμε το δενδρύλλιο στο έδαφος και μόνο σε εκείνη την περίπτωση που δεν ψαλιδιστήκαν οι ρίζες του δενδρυλλίου, κλαδεύουμε ελαφρά τις ρίζες του.














Πιάνουμε το φυτό λίγο πιο πάνω ή λίγο πιο κάτω από το εμβόλιο και το τοποθετούμε όρθιο στο λάκκο, με τέτοιο τρόπο ώστε οι ρίζες να αγγίζουν τον πάτο του λάκκου, χωρίς να πιέζονται.. Με το άλλο χέρι δίνουμε στις ρίζες τη φυσική τους θέση.




Υπολογίστε το ύψος της φύτευσης 4 περίπου εκατοστά κάτω από το εμβόλιο. Μη σκεπάσετε το εμβόλιο.  Πιέζουμε γύρω από το φυτό το χώμα με τις παλάμες μας και με τα δάχτυλα ανοιχτά, ώστε να έρθει το χώμα σε επαφή με τις ρίζες του δενδρυλλίου. Έπειτα συμπληρώνουμε κι άλλο χώμα μέχρι να φτάσει 2-3 εκατοστά κοντά στο εμβόλιο, αλλά να μη σκεπαστεί και το πιέζουμε καλά. Το τελευταίο πάτημα γίνεται με τα πόδια, ενώ μετά ποτίζουμε καλά.
Σκαλίζουμε ελαφρά με το σκαλιστήρι γύρω από το δενδρύλλιο, σε ακτίνα περίπου 50 εκατοστών και διαμορφώνουμε το λάκκο, έτσι ώστε να μη μαζεύονται τα νερά της βροχής.













Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.