Πώς να φυτέυσετε σωστά βολβούς;



Μετά τον καλοκαιρινό καιρό  η θερμοκρασία έχει πέσει, επομένως ήρθε η ώρα να φυτευτούν οι βολβοί σας. Φυτέψετε τους βολβούς πριν από την πρώτη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας. Οι βολβοί πρέπει να φυτευτούν όταν το έδαφος εξακολουθεί να έχει 15 με 20 ° C.



Διαλέξτε τους βολβούς που επιθυμείτε. Οι βολβοί είναι ανθεκτικά λουλούδια που ευδοκιμούν στα περισσότερα κλίματα. Ανάλογα με το τι ποικιλία αγοράζετε, κάθε βολβός θα παράγει ένα άνθος τον πρώτο χρόνο, ενώ τον επόμενο παράγει μέχρι και 4 (πολλαπλασιασμός)





 
Επιλέξτε βολβούς σφιχτούς και σφριγηλούς στη αφή με περίβλημα (χιτώνα) στιλπνό, ξηρό, με καστανό ή ερυθροκαστανό χρωματισμό, ανάλογα το βολβό και αποφύγετε τους  μαλακούς ή ζαρωμένους, καθώς μπορεί να είναι σάπιοι ή νεκροί μέσα. Ο χιτώνας, το καφέ ή το «δέρμα» που περιβάλλει το βολβό, θα πρέπει να αφήνεται στη θέση του, διότι έχει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες.


1. Αποφασίστε πού να φυτέψετε τους βολβούς.

Συχνά φυτεύονται σε σειρές, σε ομάδες, μεμονωμένοι, είτε στο έδαφος είτε σε γλάστρες, όπου εσείς προτιμάτε. Ενδεικτικά :
· Τουλίπες : αναπτύσσονται καλύτερα σε περιοχές που είναι ηλιόλουστες ή ελαφρά σκιασμένες, και όχι υπερβολικά υγρό. Αντέχει αρκετά στον παγετό και μάλιστα για καλύτερη ανθοφορία ο βολβός θα πρέπει να δεχτεί τον χειμώνα θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν ακόμα και κάτω από το μηδέν.
Χρειάζεται ένα καλό έδαφος, με χώμα όπου θα έχει πολύ καλή στράγγιση.

· Ζουμπούλια : Φυτρώνουν σε ηλιόλουστο μέρος, ωστόσο θα τα πάει αρκετά καλά ακόμα και αν βρίσκεται φυτεμένο σε μια φωτεινή θέση στη σκιά. Τα ποτίσματα θα πρέπει να γίνονται με προσοχή καθώς σαν βολβώδες φυτό που είναι, κινδυνεύει από σάπισμα. Χρειάζεται εδάφη στραγγερά, αφράτα που να μην λασπώνουν.

· Νεραγκούλες : Οι νεραγκούλες αγαπούν τον ήλιο. Μια ηλιόλουστη θέση κατά την περίοδο της ανθοφορίας, αλλά και αργότερα και τέλος πολύ ελαφριά ποτίσματα, είναι τα ιδανικότερα για αυτό το μικρό φυτό. Το ιδανικό θα είναι να αποφεύγετε την βροχή, γιατί οι υγρές συνθήκες κάνουν το φύλλωμα ασθενικό. Επίσης, καλό είναι πριν φυτευτούν τα ριζώματα να μουλιάσουν για λίγες ώρες σε νερό.

· Ανεμώνες : Προτιμήστε περιοχή με καλό φωτισμό. Το χώμα τους πρέπει να είναι γόνιμο και με καλή αποστράγγιση. Μπορεί να χρειάζονται στραγγερό χώμα για να μην σαπίσουν, ωστόσο χρειάζονται επίσης συχνό πότισμα την άνοιξη για να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ανθοφορίας. Επίσης οι κόνδυλοι της ανεμώνης χρειάζονται να μουλιάσουν σε νερό πριν φυτευτούν μια ώρα περίπου. Αυτό βοηθάει τους βλαστούς τους να φυτρώσουν ευκολότερα.

· Νάρκισσοι : Έχει μέτριες έως και λίγες απαιτήσεις σε νερό. Χρειάζεται αφράτο έδαφος με πλούσια θρεπτικά συστατικά και δεν ανέχεται καθόλου την υγρασία.
Αντέχουν περισσότερο στη σκιά.

· Κρίνοι : Αγαπάει τον ήλιο αλλά θα τα πάει καλά και σε μια θέση στην ημισκιά. Αγαπάει επίσης το νερό αλλά θα τα πάει καλά και όταν υπάρχει μείωση στη συχνότητα των ποτισμάτων. Αγαπάει τα πλούσια εδάφη, αλλά θα τα πάει καλά ακόμα και όταν ξεχάσετε να του προσφέρετε την απαραίτητη και πολύτιμη λίπανση. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στο κρύο του χειμώνα.

· Ίριδες : Οι ίριδες αναπτύσσονται και δείχνουν καλύτερες σε καλοστραγγισμένο έδαφος και σε τοποθεσία όπου δέχονται ηλιακό φως

· Φρέζιες : Χρειάζεται σημεία με αρκετό φως , νερό 2-3 φορές την εβδομάδα και έδαφος με πολύ καλή στράγγιση.

· Κρόκοι : Καλλιεργήστε τους κρόκους σε μέρη ηλιόλουστα ή ημισκιερά και σε εδάφη με καλή αποστράγγιση.


2. Εκτιμήστε το χώρο φύτευσης.



  Γενικότερα, οι βολβοί αναπτύσσονται στα περισσότερα εδάφη, αρκεί να είναι καλά αποστραγγιζόμενα. Ωστόσο, εάν το έδαφος σας είναι πολύ ξηρό ή σκληρό ή αργιλώδες μπορείτε να το βρέξετε ή να τοποθετήσετε άμμο και να το επεξεργαστείτε, ώστε να γίνει αφράτο. Αφαιρέστε τα ζιζάνια ή πέτρες και χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα για να χαλαρώσει και να βοηθήσει τον αερισμό του εδάφους.




3. Φυτέψτε τους βολβούς.


Oι βολβοί της τουλίπας φυτεύονται στον κήπο σε βάθος 3-5 εκ.  από την κορυφή του βολβού και σε αποστάσεις 5-10 εκ., ανάλογα με το μέγεθος που έχουν οι  βολβοί. Σε περίπτωση που φυτεύεται μαζί με άλλα φυτά, οι αποστάσεις της πρέπει να κυμαίνονται από 20-25 εκ.
Οι νάρκισσοι φυτεύονται σε αποστάσεις 15 εκ. περίπου μεταξύ τους σε χώμα που να στραγγίζει καλά, και σε βάθος 5 εκ. περίπου από την κορυφή του βολβού.
Ζουμπούλι : Προσέχουμε να μην καλύψουμε το βολβό με χώμα, δηλαδή ο μισος να είναι έξω για να αποφύγουμε το σάπισμα. Η απόσταση να είναι στα 8 με 10 εκατοστά περίπου.
Νεραγκούλα : Φυτέψτε τους σε βάθος 1-2cm. Αν και οι κόνδυλοι είναι μικροί, τα φυτά που θα φυτρώσουν είναι αρκετά μεγάλα γι' αυτό καλό είναι να τους φυτεύετε σε αποστάσεις τουλάχιστο 10cm μεταξύ τους. Οι ΄΄ρίζες΄΄ του βολβού να είναι προς τα κάτω.
Ανεμώνες : Φυτέψτε τους κονδύλους το φθινόπωρο, σε βάθος 2-3 εκατοστών και σε απόσταση 15 εκατοστών μεταξύ τους. Επειδή είναι σχεδόν αδύνατο να ξεχωρίσετε ποια είναι ή πάνω και ποια η κάτω πλευρά του κονδύλου της ανεμώνης, μια πρακτική συμβουλή είναι να τους φυτέψετε κάθετα.
Κρίνοι : Φυτέψτε τους μικρούς βολβούς λίλιουμ σε βάθος 5 cm περίπου και μετρώντας από την κορυφή του βολβού.


Φρέζιες : Το βάθος φύτευσης του βολβού είναι τα 5 cm και η απόσταση βολβού από βολβό 8-10 cm.
Ιρίδες : 5 εκατοστά βάθος και απόσταη 8 – 10 cm . Σκεπάστε τις ρίζες με χώμα, αλλά αφήστε την φρέσκια κορυφή του ριζώματος να εξέχει από το έδαφος. Σταθεροποιήστε το χώμα γύρω από τις ρίζες με τα χέρια σας. Καθώς οι ίριδες θα εγκλιματίζονται, κάποια ποσότητα χώματος θα ξεπλένεται και έτσι το ρίζωμα θα φαίνεται πιο εκτεθειμένο.
Κρόκοι 5 cm βάθος και 8 – 10 εκ. απόσταση.

3. Νερό και λίπανση.  

Αμέσως μετά τη φύτευση, ποτίζουμε. Το μυστικό για να είναι αποτελεσματικό το πότισμα των βολβών σας είναι να τους διατηρείτε υγρούς όταν βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης και στεγνούς όταν βρίσκονται σε αδράνεια, δηλαδή αρχίζετε το πότισμα όταν τα πράσινα βλαστάρια εμφανίζονται πάνω από το έδαφος και το περιορίζετε όταν το φύλλωμα αρχίζει να μαυρίζει μετά την ανθοφορία.  

Επιπλέον, μπορείτε να εμπλουτίσετε το έδαφος σας με ένα λίπασμα (οργανικό ή συνθετικό) ή με κομπόστ το φθινόπωρο ή κατά τη φύτευση και να ποτίσετε τους βολβούς καλά. Χρησιμοποιήστε ένα λίπασμα γενικής χρήσης μετά την ανθοφορία, για να λιπαίνετε τους βολβούς αμέσως μετά το τέλος της ανθοφορίας, όταν τα λουλούδια αρχίζουν να ξεθωριάζουν.  



Μετά την ανθοφορία, είναι σημαντικό να συνεχιστεί το πότισμα των βολβών σας μέχρι το φύλλωμα να πέσει εντελώς, διότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τα φύλλα συλλέγουν ενέργεια που την αποθηκεύουν στο βολβό για να την χρησιμοποιήσουν τον επόμενο χρόνο και να παράξουν άνθη για μια ακόνη χρονιά.
  



                          

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.