Το ημερολόγιο του καλλιεργητή


Περίοδος προσβολής των πυρηνοκάρπων από σημαντικές μυκητολογικές ασθένειες και εντομολογικούς εχθρούς (μονίλια και οπλοκάμπη).
Τα μηλοειδή (αχλαδιά και μηλιά) προσβάλλονται από την οπλοκάμπη, την κηκιδόμυγα (μικρά αχλάδια), κοκκοειδή και τον κόκκινο τεράνυχο.

ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ
Τα πυρηνόκαρπα (ροδακινιά, βερικοκιά, κερασιά, δαμασκηνιά) μπορεί να υποστούν απώλειες μεγάλης οικονομικής σημασίας, από την προσβολή τους από την μονίλια. Η μυκητολογική αυτή ασθένεια ξεκινά από τα άνθη, τα οποία ξεραίνονται και στη συνέχεια νεκρώνονται, μεταφέρεται στα φύλλα και στα μικρά κλαδιά που τα ξεραίνει.
Σημειώνεται ότι η ασθένεια ευνοείται από υγρό καιρό και βροχερό και μπορεί να μεταδοθεί με τον αέρα σε μεγάλες αποστάσεις . Για την προστασία των καλλιεργειών από την ασθένεια συνιστώνται δύο ψεκασμοί, ένας στο στάδιο της ρόδινης ή λευκής κορυφής και ο δεύτερος στο στάδιο της πλήρους άνθησης.
Προσοχή να δοθεί από τους παραγωγούς, εάν δεν έχει πραγματοποιηθεί ήδη ο πρώτος ψεκασμός για την αντιμετώπιση του κορύνεου, μπορεί να επιλεγεί σκεύασμα που να αντιμετωπίζει και τις δύο ασθένειες.
Το ενήλικο έντομο της οπλοκάμπης στη δαμασκηνιά εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της άνθησής της και γεννάει τα αυγά του στον κάλυκα των ανθέων. Οι προνύμφες που θα εκκολαφθούν εισέρχονται στους νεαρούς καρπούς και καταστρέφουν την ωοθήκη. Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι μια προνύμφη μπορεί να προσβάλει 4-5 καρπούς, που οι περισσότεροι αργότερα πέφτουν στο έδαφος.
Σε οπωρώνες δαμασκηνιάς που είχαν διαπιστωθεί προσβολές από οπλοκάμπη την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, ενδείκνυται ψεκασμός με ένα κατάλληλο, εγκεκριμένο εντομοκτόνο στην πτώση των πετάλων.
Οι ψεκασμοί με μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της άνθησης και όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο, πρέπει να αποφεύγονται και να γίνονται κατά τις απογευματινές ώρες. Τέλος οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται με ξηρό καιρό.

ΑΧΛΑΔΙΑ-ΜΗΛΙΑ
Οι προνύμφες της κηκιδόμυγας των μικρών αχλαδιών βρίσκονται στο εσωτερικό των μικρών καρπών και προκαλούν παραμορφώσεις, μαύρισμα και πτώση.
Συνιστάται η διενέργεια ενός ψεκασμού με εγκεκριμένο εντομοκτόνο, πριν την άνθηση και όταν τα κλειστά ακόμη άνθη είναι διογκωμένα και μόνο σε οπωρώνες που παρουσίασαν σοβαρή προσβολή την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο.
Η οπλοκάμπη της αχλαδιάς ωοτοκεί στον κάλυκα των ανθέων και οι προνύμφες που εκκολάπτονται προσβάλλουν τους αναπτυσσόμενους καρπούς που στη συνέχεια μαυρίζουν και πέφτουν. Ο παραγωγοί καλούνται να διενεργούν ψεκασμό με εντομοκτόνο αμέσως μετά την άνθηση και μόνο στους οπωρώνες που υπήρχε σημαντική προσβολή από το έντομο την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο.
Σε δενδρώνες αχλαδιάς και μηλιάς που την προηγούμενη χρονιά παρατηρήθηκαν σοβαρές προσβολές από κοκκοειδή και κόκκινο τετράνυχο και δεν έχουν γίνει επεμβάσεις κατά την περίοδο του ληθάργου, προτείνεται επέμβαση μέχρι το στάδιο της πράσινης κορυφής, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
Ολοκληρώνοντας τονίζουμε ότι θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας και το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής.
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.