Περιγραφή: Μικρού μεγέθους δέντρο, το συναντάμε ως καλλωπιστικό σε πάρκα και πεζοδρόμια μεγαλουπόλεων και μοιάζει πολύ με την πορτοκαλιά. Η καταγωγή της είναι από το Βιετνάμ αλλά σήμερα είναι πολύ κοινή και καλλιεργείται σε πολλές χώρες και ιδιαίτερα στις τροπικές περιοχές και στις χώρες της Μεσογείου.
Πρόκειται για δέντρο ανθεκτικό τόσο στο ψύχος όσο και στην ξηρασία. Ο καρπός της είναι το νεράντζι που μοιάζει με το πορτοκάλι εξωτερικά αλλά η διαφορά του είναι στη γεύση. Τα νεράντζια είναι πολύ πικρά και ξινά. Η χρήση τους είναι κυρίως στη ζαχαροπλαστική και στην ποτοποιία. Ως γλυκό του κουταλιού το νεράντζι είναι έξοχο σε άρωμα και γεύση και δημοφιλές στην παράδοση πολλών περιοχών της Ελλάδας. Από τον ανθό της νεραντζιάς λαμβάνεται αιθέριο έλαιο και χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία.
Θεραπευτικές ιδιότητες: Η νεραντζιά έχει σχεδόν τις ίδιες φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες με την πορτοκαλιά. Επιπλέον, τα φύλλα και τα άνθη της σε αφέψημα είναι σπασμολυτικά και χωνευτικά, ηρεμούν τα νεύρα και βοηθούν στην αϋπνία, ανακουφίζουν από στομαχόπονο και βήχα, και κατεβάζουν το σάκχαρο των διαβητικών. Τα γλυκά από άνθη νεραντζιάς και από νεράντζι ανοίγουν την όρεξη και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα. Λέγεται ότι το ζουμί στο οποίο έχουμε βράσει ολόκληρα νεράντζια, αν το πιούμε, κατεβάζει την πίεση. Φυσικά, στα αφεψήματα, επειδή είναι πολύ πικρά, μπορούμε να προσθέσουμε μέλι ή στέβια. Ο φλοιός της νεραντζιάς είναι τονωτικό του στομάχου, διεγερτικό, άφυσο, ελαφρά αντιπυρετικό και ανθελμινθικό. Στο φλοιό υπάρχει μια ουσία που μοιάζει με την εφεδρίνη και που κάποιες μελέτες δείχνουν ότι ίσως βοηθάει στις καύσεις του οργανισμού και επομένως στην απώλεια λίπους. Υπάρχουν σκευάσματα που περιέχουν αυτή τη φυσική ουσία. Χρησιμοποιείται σε σκόνη (δόση 1-2g πολλές φορές την ημέρα), ή σε αφέψημα στην δόση των 50-100g σε ένα λίτρο νερό σε όλες τις περιπτώσεις ατονίας των οργάνων της πέψης, στην δυσπεψία, την αναιμία, την χλώρωση, την περίοδο αδυναμίας των πυρετών, στην κακοσμία του στόματος.
Το εκχύλισμα ανθών νεραντζιού είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φλαβόνες και άλλα αντιοξειδωτικά.
Βοηθά στη λιπόλυση και μειώνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας με την ενίσχυση και την προώθηση της μικροκυκλοφορίας του αίματος.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ξέπλυμα των μαλλιών για να προσθέσει λάμψη και στιλπνότητα και σε κρέμες προσώπου για την πρόληψη της ευαισθησίας των τριχοειδών αγγείων της επιδερμίδας.
Χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία ως θεραπευτικό της κατάθλιψης, της έντασης και των δερματικών προβλημάτων.
Η έγχυση χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των προβλημάτων του στομάχου, της αργής πέψης και για να διεγείρει την έκκριση των γαστρικών υγρών και την όρεξη.
Καρπός όμοιος με το πορτοκάλι αλλά με ξινή και πικρή γεύση... Σε άλλες χώρες, όπως το Ιράν, τρώνε το νεράτζι κανονικά σαν φρούτο. ...
Συνίσταται για:
Αδυνάτισμα, Αϋπνία, Διαβήτης, δυσπεψία
πηγη:http://www.alekati.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.